Έργο Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων κατόρθωσε:

1. Να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία ώστε να διεκδικήσει τα στοιχειώδη δικαιώματά της που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής και την ορθότερη διαχείριση του περιβάλλοντος από την Πολιτεία.
 
2. Να ενημερώσει τους Λέσβιους για την κακή και επικίνδυνη λειτουργία των οχλουσών εγκαταστάσεων της Σκάλας Παμφίλων και να καλλιεργήσει την κοινή γνώμη διαμορφώνοντας κλίμα υπέρ των πάγιων και δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων του χωριού, μέσω:
 
    • συνεχών παρεμβάσεων στον τοπικό τύπο, στην τηλεόραση και στη δημόσια ζωή,
    • της επιτυχημένης διοργάνωσης της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» στην παραλία Παμφίλων για τρία συναπτά έτη (2005, 2006, 2007) με επιχειρηματίες και καλλιτέχνες απ’ όλο το νησί που λειτούργησε ως πρότυπο για άλλες τέτοιες σύγχρονες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολυ-λειτουργική, παραγωγική και συμβολική ύπαιθρο. http://lesvos-activism.blogspot.gr/p/1.html
3. Να θέσει το θέμα απομάκρυνσης των οχλουσών εγκαταστάσεων, και ειδικά του πυρηνελαιουργείου-σαπωνοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (ΕΑΣΛ), στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες (από το 2004 μέχρι σήμερα), μέσω:
 
    • συνεχών επαφών και ενημερωτικών συναντήσεων με πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς παράγοντες/ φορείς του νησιού,
    • πληθώρας στοιχειοθετημένων επιστολών σε
α) Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης & Βιομηχανίας)
β) Περιφέρεια Β. Αιγαίου
γ) Νομαρχία Λέσβου
δ) Δήμο Μυτιλήνης
ε) Διεύθυνση ΠΕΧΩ Β. Αιγαίου
στ) Διεύθυνση Ανάπτυξης ΝΑ Λέσβου
ζ) Διεύθυνση Υγείας & Πρόνοιας ΝΑ Λέσβου
η) Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
θ) Εισαγγελέα Πρωτοδικών
ι) Λιμενικό Σώμα και Αστυνομία
κ) Συνήγορο του Πολίτη
λ) Επίτροπο της Ε.Ε.
μ) Βουλευτές Ν. Λέσβου
ν) Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
 
4. Να προκαλέσει προβλεπόμενες αυτοψίες αρμοδίων υπηρεσιών και επίσημες συσκέψεις φορέων και αρχών, και να επιτύχει αποφάσεις προς την κατεύθυνση οριστικών λύσεων, όπως:

α) κλείσιμο του πυρηνελαιουργείου για ένα χρόνο (επιβολή ποινής παύσης λειτουργίας) από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου (από 30-4-2009 έως 30-4-2010),

β) αυτοψίες Λιμενικού Σώματος, Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Β. Αιγαίου, Δ/νσης Βιομηχανίας, Δ/νσης Υγείας και Πρόνοιας, Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κλπ., σε όλες τις οχλούσες εγκαταστάσεις (BP, ΕΑΣΛ και ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ)

γ) ενσωμάτωση του όρου της μετεγκατάστασης του πυρηνελαιουργείου-σαπωνοποιείου στις αποφάσεις έγκρισης της ΜΠΕ,

δ) αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου (2 χρόνια περιθώριο λειτουργίας στις μονάδες της ΕΑΣΛ από το Μάιο του 2007 - που δεν τηρήθηκε), του Δήμου Μυτιλήνης (ομόφωνη μη έγκριση περιβαλλοντικών όρων στην ΕΑΣΛ και μη αποδοχή κατασκευής αγκυροβολίου για τη BP τον Απρίλιο του 2007 από το Δημοτικό Συμβούλιο), του Συνηγόρου του Πολίτη (2007, 2008 και 2011 - όπου στην τελευταία ζητείται η παύση λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου-σαπωνοποιείου σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 3982/11 με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα), της Δ/νσης ΠΕΧΩ της σημερινής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (άρση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων  το 2009 και γραπτή παραδοχή-πόρισμα μη ικανότητας διασφάλισης  της ορθής λειτουργίας της μονάδας από την ΕΑΣΛ την 24.1.2011),

αλλά και συζήτηση του θέματος στη Βουλή των Ελλήνων, διάλογο με Υπουργείο Περιβάλλοντος, κλπ.
 
5. Να παραπέμψει στη δικαστική εξουσία (Ελληνική Δικαιοσύνη) το θέμα της κακής λειτουργίας ορισμένων οχλουσών εγκαταστάσεων και των αρνητικών/ επικίνδυνων επιπτώσεών τους σε άνθρωπο και περιβάλλον. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται σε ποινικές δίκες, λόγω:
α) αυτόκλητων παρεμβάσεων του Εισαγγελέα (μετά από παρεμβάσεις του συλλόγου)
β) μηνύσεων των μελών του περιβαλλοντικού συλλόγου και κατοίκων της περιοχής.
Από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο εξασφαλίστηκε η παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα υπερασπιστεί ενώπιον του Εισαγγελέα τα δικαιώματα των κατοίκων στις παραπάνω υποθέσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να εκδικάζονται.
 
Μέχρι στιγμής υπάρχουν (εφέσιμες) καταδικαστικές αποφάσεις και χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες.

6. Να θέσει στην Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ γενικότερο ζήτημα ορθής διαχείρισης των αποβλήτων πυρηνελαιουργείων, ελαιοτριβείων, τυροκομείων στην Λέσβο, για το οποίο έγινε λόγος σε εθνικό επίπεδο (π.χ. τοποθέτηση της πρώην Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης την 2/8/2010 στο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου). Έπεται η εφαρμογή της ΚΥΑ 145116/2011 που κατ' ουσία προβλέπει μετατροπή των ελαιοτριβείων από τριφασικά σε διφασικά. Με άλλα λόγια, ο κατσίγαρος που βγαίνει από τα τριφασικά ελαιοτριβεία και έχει υψηλό οργανικό φορτίο και τοξικές ιδιότητες (και μέχρι σήμερα τρέχει στις ρεματιές, στα ρυάκια, στα ποτάμια και τις θάλασσες προκαλώντας μεγάλες βλάβες στο οικοσύστημα) πλέον θα πάψει να υπάρχει. Αντί αυτού θα αυξηθούν τα στερεά απόβλητα. Οπότε η ορθή διαχείριση των αποβλήτων είναι επιβεβλημένη και είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει πρόσθετο κέρδος στους αγρότες (π.χ. εκμετάλλευση φαινολών). Ο σύλλογος, εδώ και αρκετά χρόνια, προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον προς τη διαχείριση των αποβλήτων (βλ. συζητήσεις με υπηρεσίες, αυτοδιοικητικούς, αλλά και συνεντεύξεις/ δηλώσεις σε εφημερίδες, στην τηλεόραση, κ.α.), δίχως όμως να βρίσκει ανταπόκριση σε τοπικό επίπεδο.

7. Να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του ευρύτερου κοινού σε δράσεις που αποσκοπούν σε μια ορθότερη διαχείριση του περιβάλλοντος/ τοπίου, κάτι το οποίο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και βασική υποχρέωση όλων των πολιτών.


Το πυρηνελαιουργείο-σαπωνοποιείο
της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (2009)

Οι δεξαμενές της BP

Οι εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ


Το σύνθημα που αναγράφηκε με πέτρες (γράμματα μήκους 7 μέτρων)
στο νησάκι των Παμφίλων, απέναντι από τις οχλούσες εγκαταστάσεις
(αξίζει να το δείτε από το google earth)

Μήνυμα από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Παμφίλων:

«ΘΕΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ... ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ»

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, μέχρι πριν λίγα χρόνια (πριν το 2005), λίγοι Λέσβιοι γνώριζαν για το πρόβλημα που υπάρχει στα Πάμφιλα με τη συσσώρευση των οχλουσών εγκαταστάσεων στην παραλία. Σχεδόν κανένας κάτοικος δεν ήλπιζε ότι μια μέρα θα βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση ή ότι θα δοθεί κάποια λύση. Όποιος έκανε λόγο για μετεγκατάστασή τους αντιμετωπίζονταν ως ουτοπιστής... σχεδόν από όλους. Από την άλλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες, με μεγάλη δυσφορία μας έδιναν ένα αντίγραφο κάποιου φακέλου ή κάποιο έγγραφο μιας οχλούσας εγκατάστασης. Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά, όσοι ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, διότι τα βίωσαν...

Μετά από χρόνια μελέτης, επίμονης και συστηματικής προσπάθειας από τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου, όλοι οι Λέσβιοι έμαθαν το πρόβλημα και η Πολιτεία --μέσω αυτοδιοίκησης, αλλά και κεντρικής διοίκησης-- έμαθε όχι μόνο που βρίσκονται τα Πάμφιλα, αλλά και το τι συμβαίνει στα Πάμφιλα και τα γύρω χωριά, καθώς και το τι πρέπει να γίνει... Άνοιξε ένας ευρύτερος διάλογος για τα περιβαλλοντικά προβλήματα/ζητήματα, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα σύγχρονα δεδομένα, για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας  και για τις προοπτικές (ουσιαστικής) ανάπτυξης. Στο διάλογο αυτό, όπου συμμετείχαν ενεργοί πολίτες, αιρετά συμβούλια, θεσμικοί παράγοντες, υπηρεσίες, επιστημονικοί φορείς,  δημοσιογράφοι, κλπ, ο περιβαλλοντικός σύλλογος κέρδισε επάξια τη θέση βασικού ομιλητή/εισηγητή.

Για παράδειγμα, μετά από συνεχείς επαφές με υπηρεσίες εντός και εκτός νησιού, αλλά και προσκόμιση δειγμάτων, φωτογραφιών, καταγγελιών, αναφορών, νόμων και διατάξεων, ερευνών, κλπ, η διαχείριση των αποβλήτων  των οχλουσών εγκαταστάσεων (πυρηνελαιουργείων, ελαιουργείων, τυροκομείων)  ανάχθηκε σε μείζον πρόβλημα για τη Λέσβο, αλλά και για όλη την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια η (πρώην) Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Λέσβο, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων (Αύγουστος 2010).

Σήμερα, παρατηρείται μια αισθητή συμμόρφωση σε κάποια λειτουργικά θέματα των μονάδων (όταν παλαιότερα, λειτουργούσαν ασύδοτα ως "κράτος εν κράτει"), όπως και σε θέματα διαχείρισης των περιβαλλοντικών θεμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ενώ παλαιότερα δεν υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον), εξασφαλίστηκε η μη επέκταση των εγκαταστάσεων της ΕΑΣΛ και της BP και αποφεύχθηκε η ίδρυση και λειτουργία τυροκομείου στην παραλία (αναλογιστείτε τα απόβλητα που θα είχαμε σε τέτοια περίπτωση, βλ. "Κολιός"). Όλες οι οχλούσες δραστηριότητες πρέπει να χωροθετούνται και να λειτουργούν σωστά, προσαρμοζόμενες στις εκάστοτε συνθήκες και ανάγκες, αλλά και στους νόμους του κράτους, σεβόμενες τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.  Φτάνουν πια οι θυσίες των πολλών και η καταστροφή της υγείας, του περιβάλλοντος και της γης μας, στο βωμό του (οικονομικού και πολιτικού) κέρδους των λίγων.

Επιλέγουμε συνειδητά να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως το δημόσιο συμφέρον, να μαχόμαστε για το ορθό και το δίκαιο, πολεμώντας τις πελατειακές σχέσεις και τις χρεοκοπημένες νοοτροπίες του χθες,  ακόμα και αν αυτό μας στοιχίζει στην προσωπική μας ζωή.

Σημείωση 1: Σε κάθε Γενική Συνέλευση μοιράζεται αναλυτική Έκθεση Πεπραγμένων του Συλλόγου, η οποία δημοσιεύεται και στην εφημερίδα των Παφλιωτών Αθήνας, όπου δημοσιεύονται και τα νέα του συλλόγου μας.

Σημείωση 2: Όποιος/α ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύλλογο μπορεί να επικοινωνήσει με τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου (τα προσωπικά τους στοιχεία υπάρχουν στην Κοινότητα Παμφίλων) για να λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση.

H διεύθυνση του συλλόγου στο Facebook:
https://www.facebook.com/PerivallontikosSyllogosPamfilon