Παρεμβάσεις υπεράσπισης ζώων και καλλιέργειας πρέπουσας ανθρώπινης συμπεριφοράς

Δείτε επίσης: http://lesvos-activism.blogspot.gr/2012/02/blog-post_23.html
                      http://politikalesvos.gr/?p=1607

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΜΦΙΛΩΝ

Ενδεικτική αναφορά σε δύο περιπτώσεις.

Σημείωση: γίνεται απλά μια ενδεικτική αναφορά, καθώς οι φιλοζωικοί σύλλογοι του νησιού κάνουν πολύ καλή, συνεχή και αποτελεσματική δουλειά σε αυτόν τον τομέα (οπότε για λεπτομέρειες θα ήταν καλύτερο να απευθύνεστε σε αυτούς), αν και υπάρχουν ακόμα ανάγκες, λόγω της έλλειψης των υποδομών και της ανεπάρκειας των αρμοδίων.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ «ΜΑΜΠΡΟΥΚ»

Γύρω στα μέσα Αυγούστου 2010, βρέθηκε κακοποιημένος σκύλος στις παρυφές του δημοτικού διαμερίσματος Παμφίλων, πλησίον κάδων απορριμμάτων, σε άθλια κατάσταση. Ήρθαμε άμεσα σε επαφή με τον Φιλοζωικό Όμιλο «Κιβωτός» για να ενισχύσουμε την προσπάθεια ανάρρωσής του και να μάθουμε λεπτομέρειες. Ευτυχώς ο σκύλος -που πλέον ακούει στο όνομα «Μαμπρούκ»- διέφυγε τον κίνδυνο. [Σήμερα είναι καλά και κατόπιν υιοθεσίας ζει στην Αγγλία, χάρη στις ενέργειες των εθελοντών της «Κιβωτού», οι οποίοι είναι πράγματι αξιέπαινοι. Ωστόσο, η επίσημη Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει… γι’ αυτό και οι ενεργοί πολίτες πρέπει να στέκονται δίπλα τους].


Ως μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων, σε συνεργασία και με άλλους ενεργούς πολίτες, αφού μάθαμε λεπτομέρειες και είδαμε το κακοποιημένο ανήμπορο ζώο, εκφράσαμε την επιθυμία να προχωρήσουμε σε μηνύσεις. Διεξάγαμε ενδελεχή έρευνα για τον εντοπισμό του πιθανού δράστη (-ών). Ωστόσο, από τις συζητήσεις με αυτόπτες μάρτυρες και από την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή δεν προέκυψε κάτι σημαντικό που θα οδηγούσε σε κάποιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, κανείς δεν μπορούσε με σιγουριά να αποφανθεί για τους λόγους που έφεραν τον «Μαμπρούκ» σε αυτή την κατάσταση…

Την επόμενη φορά, ως ενεργοί πολίτες, θα επιδιώξουμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών (είτε πρόκειται για βασανιστές ζώων είτε για αυτούς που ρίχνουν φόλες…), τους οποίους θα κάνουμε τα πάντα για να τους εντοπίσουμε και να τους εκθέσουμε στην κοινή γνώμη. Φυσικά, εκτιμάμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να γίνει πιο αυστηρό… αλλά επίσης πιστεύουμε ότι τις αυστηρότερες κυρώσεις μπορεί να τις υποβάλλει μόνο η στάση των πολιτών. Αν μη τι άλλο, «ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα» (Μαχάτμα Γκάντι).


ΜΑΖΙΚΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΓΛΑΡΩΝ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ & ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΑΡΧΩΝ

Στις 12/8/2008 αναδείχτηκε το θέμα του ομαδικού θανάτου περίπου 400 γλάρων στο νησάκι των Παμφίλων από άγνωστη αιτία. Στην αυτοψία που διενεργήθηκε από την κτηνιατρική υπηρεσία όπου συμμετείχαν και παράγοντες της Ορνιθολογικής Εταιρείας, ως πιθανή αιτία θανάτου φάνηκε η δηλητηρίαση. Δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Βιοχημείας, Τοξικολογίας, Παθολογίας και Διατροφής Ζώων των Αθηνών όπου έγινε τοξικολογική εξέταση. Η έκθεση τοξικολογικής εξέτασης ήταν αρνητική. Ποια λοιπόν θα μπορούσε να είναι η αιτία του ταυτόχρονου μαζικού θανάτου ενός πληθυσμού άνω των 400 γλάρων, αν όχι κάποιο είδος δηλητηρίασης; Μας θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρόλο που διαπιστώθηκε μια μαζική θανάτωση γλάρων (άνω των 400 στον αριθμό) και εφόσον τα αποτελέσματα της τοξικολογικής ανάλυσης βγήκαν αρνητικά, στη συνέχεια δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, τοποθετήσεις αλλά και η εκπόνηση ενός επίσημου πορίσματος που θα οδηγούσε και σε ανάλογες δράσεις αντιμετώπισης ενός προβλήματος που ίσως εμφανιστεί και στο μέλλον.


Ως Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων, κάναμε κάποιες επαφές με επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα και με μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας και όλοι απόρησαν με το αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν είναι έγκυρο, αλλά προκαλούνται διάφορα ερωτηματικά... Η πιο πιθανή από όλες τις εκδοχές είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις να ήταν αρνητικές λόγω προχωρημένης σήψης, κάτι που οφείλεται σε ολιγωρία αποστολής των δειγμάτων στο εργαστήριο. Πληροφορηθήκαμε ότι τα δείγματα θα πρέπει να στέλνονται στο εργαστήριο εντός ολίγων ημερών, καθώς αρκετές ουσίες δε μπορούν να ανιχνευτούν όταν περάσει κάποιος χρόνος. Πιθανολογούνται διάφορα... Δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί που θα καταλογίσουν ευθύνες. Όπως και να χει όμως, η ουσία είναι ότι οι ενέργειες δεν έγιναν όσο γρήγορα έπρεπε να γίνουν, η υπόθεση δεν ξεκαθαρίστηκε και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους...

Αξιοσημείωτο δε και το γεγονός ότι στα τέλη του περασμένου Ιουνίου εντοπίστηκαν και άλλοι νεκροί πληθυσμοί σε περιοχές του βορείου τμήματος του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και στις νησίδες «Τουκμάκια», που ίσως είναι και η εστία πρόκλησης του θανάτου. Η δηλητηρίαση παραμένει ως πιθανότερη αιτία θανάτου. Ως εκ τούτου, εικάζονται πολλά όσον αφορά την αιτία που οδήγησε στη θανάτωση τόσων γλάρων που εν τέλει είναι και το ζητούμενο (π.χ. μόλυνση νερού). Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας, την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, τους Δήμους που εμπλέκονται, την Ορνιθολογική Εταιρεία και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες που οφείλουν να είναι σε εγρήγορση, και σε συνδυασμό με την τακτή παρουσία του Λιμενικού στην περιοχή θα πρέπει να διεξάγονται συχνοί έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή ειδικά τους θερινούς μήνες. Αξίζει επίσης να τονιστεί το γεγονός ότι τα «Τουκμάκια» είναι χαρακτηρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προστατευόμενη περιοχή “NATURA” και υπάρχουν σπάνια είδη γλάρων τα οποία επίσης προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες. Συνεπώς το πρόσφατο περιστατικό θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ΥΠΕΧΩΔΕ, τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος και τους διάφορους περιβαλλοντικούς φορείς σε πανελλήνιο επίπεδο, ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα προστασίας.

Οι αρμόδιοι λοιπόν θα πρέπει να δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον, να κάνουν τις απαραίτητες έρευνες ώστε να φέρνουν σε πέρας τέτοιες υποθέσεις, να ενημερώνουν τους πάντες για την προβλεπόμενη επιβολή κυρώσεων, να προβαίνουν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και να είναι συνεχώς σε εγρήγορση. Είμαστε στη διάθεση του κάθε φορέα για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρότατων προβλημάτων που δεν τιμάνε τον τόπο και τον πολιτισμό μας.