Κατάθεση προτάσεων - θεμάτων προς συζήτηση για την ανάπτυξη των Παμφίλων


Την περίοδο 2007-2010, στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Παμφίλων, κατατέθηκαν τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις ανάπτυξης και ήρθαν διάφορα θέματα προς συζήτηση, πολλά από τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά. Ωστόσο, τότε λόγω αδιαφορίας, αγνωμοσύνης ή/και άγνοιας των αρμοδίων τοπικών παραγόντων, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την τότε Δημοτική Αρχή.

Μετά το 2010, οι προτάσεις επαναδιατυπώθηκαν, οι τρόποι επίτευξης συζητήθηκαν ξανά και οι προσπάθειες συνεχίστηκαν, αλλά ματαίως... Απ' ότι φαίνεται δεν είναι (ακόμα) σε προτεραιότητα η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ούτε και η προώθηση της συμμετοχής/δράσης των πολιτών από τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι διατηρούν λανθασμένες εντυπώσεις διαχείρισης της εξουσίας (όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων). Οι πολίτες όμως πρέπει να ενεργοποιηθούν και να διεκδικήσουν. Οι αναλώσιμοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες οφείλουν να ανταποκριθούν και να πράξουν το καθήκον τους, αφήνοντας πίσω κάθε είδους και μορφής ματαιοδοξία... Αλλιώς, οι υπάρχουσες υποδομές, ο περιβάλλων χώρος  και η ποιότητα ζωής δεν πρόκειται να βελτιωθούν.


Ενδεικτικά, παρουσιάζεται το παρακάτω έγγραφο των προτάσεων της περιόδου 2007-2010 και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά μετά το 2010 (όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή), δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ακόμη...


Πάμφιλα, 29/5/2009

ΠΡΟΣ: Τοπικό Συμβούλιο Παμφίλων

Ως τοπικός σύμβουλος αναγνωρίζοντας τα διάφορα προβλήματα και τις ελλείψεις του τοπικού μας διαμερίσματος σε θέματα υποδομών, οργάνωσης και συντονισμού αισθάνομαι την ανάγκη να υποβάλλω και γραπτώς τις προτάσεις μου, για τις οποίες έχω τοποθετηθεί σε προηγούμενα συμβούλια, τοπικά αλλά και δημοτικά, έχοντας καταθέσει αναλυτικές γραπτές και τεκμηριωμένες προτάσεις στο δήμο, δίχως όμως αντίκρισμα. Όπως γνωρίζετε, σε κάθε τοποθέτησή μου προσπαθώ να προωθώ τον διάλογο, να προτείνω εναλλακτικές λύσεις και πάνω απ’ όλα τη συνεργασία και τη σύμπραξη για το κοινό συμφέρον. Αυτό πιστεύω ότι αναμένουν από εμάς και όλοι οι συμπολίτες μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα στα επόμενα συμβούλια να συζητηθούν τα εξής θέματα:

  1. Ανακατανομή και εξασφάλιση πλυσίματος των κάδων (καθώς και αναδιοργάνωση της αποκομιδής των απορριμμάτων όπου κριθεί απαραίτητο, υποδεικνύοντας ξεχωριστούς χώρους για ρίψη ογκωδών αντικειμένων και χόρτων/ κλαδιών και τοποθετώντας τις απαραίτητες σημάνσεις).
  2. Οργάνωση και συντονισμός ενεργειών ανακύκλωσης.
  3. Συντονισμός των υπηρεσιών καθαριότητας (και υλοποίηση της απόφασης του τοπικού συμβουλίου για ανάθεση έργου σε δύο επιπλέον εργάτες καθαριότητας).
  4. Καταγραφή κοινοτικών χώρων προς αξιοποίησή τους.
  5. Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου της παραλίας και συντήρηση/ ανάπλαση/ δημιουργία πράσινων χώρων του δημοτικού διαμερίσματος.
  6. Δημιουργία χώρου/ χώρων στάθμευσης.
  7. Δρομολόγηση αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης/ αναβάθμισης κεντρικού δρόμου εισόδου και πλατείας χωριού από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
  8. Απόφαση εκπόνησης μελέτης αξιοποίησης νησιού του Σάλτα.
  9. Δρομολόγηση επέκτασης των ορίων του οικισμού Παμφίλων.
  10. Ασφαλτόστρωση του δρόμου του γηπέδου μέχρι και τον κεντρικό οδικό άξονα.
  11. Τοποθέτηση χλοοτάπητα και ανάπλαση αποδυτηρίων του γηπέδου.
  12. Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου.
  13. Συνολική αυτοψία για δημιουργία φρεατίων όπου κριθεί απαραίτητο.
  14. Αποκατάσταση κτιρίου της Κοινότητας και αναδιαμόρφωση εσωτερικού χώρου.
  15. Οργάνωση και συντονισμός εορταστικών εκδηλώσεων στις Εθνικές Επετείους.
  16. Έλεγχος ποιότητας του νερού των Παμφίλων.
  17. Καταγραφή και αποκατάσταση προβλημάτων οδικού και αγροτικού δικτύου.
Αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η ανάπτυξη του τόπου μας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ευχαριστώ.

Με τιμή,

Ευάγγελος Παυλής

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή.

Πάμφιλα, 23/1/2011

Κατάθεση προτάσεων προς τη Δημοτική Κοινότητα Παμφίλων

1) Καταγραφή της δημοτικής περιουσίας Παμφίλων προς αξιοποίησή της (μέσω του υποθηκοφυλακείου και αργότερα μέσω συγκεκριμένων προτάσεων στο Δήμο που οφείλει να δρομολογήσει την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, πριν το επιχειρήσουν εξωγενείς παράγοντες)
2) Εξασφάλιση πλυσίματος των κάδων, παραλαβή νέων κάδων, νέα χωροθέτηση μετά από αυτοψία και επαφή με τους κατοίκους, και τοποθέτηση οδηγιών σε κάθε κάδο. (δείτε και εδώ: http://lesvos-activism.blogspot.com/p/blog-page_4096.html)
3) Αναδιοργάνωση και συντονισμός εργατών καθαριότητας (παραδόθηκε πρόγραμμα καθαριότητας από εκπρόσωπο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων)
4) Αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης/ αναβάθμισης κεντρικού δρόμου, εισόδου και πλατείας χωριού από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (φωτισμός, δεντροφύτευση, αναβάθμιση προσόψεων κτιρίων, σιντριβάνι, αναρριχόμενα φυτά, κλπ). (τη δεντροφύτευση θα την αναλάβει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων και λοιποί ενεργοί πολίτες, αφού υποδειχτούν τα σημεία από τη μελέτη)
5) Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου της παραλίας και συντήρηση/ ανάπλαση/ δημιουργία πράσινων χώρων (ήδη εθελοντές ανέλαβαν την περιποίηση της παραλίας Παμφίλων, δείτε http://lesvos-activism.blogspot.com/p/blog-page_4096.html ....ωστόσο απαιτείται και σύμπραξη της Δημοτικής Αρχής)
6) Απομάκρυνση των Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (αρκεί να γίνει μια απλή αναγνώριση-καταγραφή και επικοινωνία με τον υπεύθυνο υπάλληλο του Δήμου ή την εξουσιοδοτημένη εταιρεία -από το ΥΠΕΚΑ- που συνεργάζεται με το Δήμο για το θέμα αυτό)
7) Καθορισμός σημείων συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων, μπαζών, χόρτων, κλαδιών, κλπ. (έχουν γίνει σχετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων κομποστοποίησης)
8) Προμήθεια κάδων ανακύκλωσης: γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, χαρτί (εξελίξεις: http://lesvos-activism.blogspot.com/2011_05_01_archive.html)
9) Δημιουργία χώρου/ χώρων στάθμευσης
10) Ασφαλτόστρωση του δρόμου του γηπέδου μέχρι και τον κεντρικό οδικό άξονα
11) Τσιμεντρόστρωση του δρόμου του Λύτρα με την κεντρική οδό
12) Επέκταση των ορίων του οικισμού Παμφίλων
13) Τοποθέτηση χλοοτάπητα και ανάπλαση αποδυτηρίων του γηπέδου
14) Συνολική αυτοψία αρμόδιας υπηρεσίας για δημιουργία φρεατίων
15) Καταγραφή και αποκατάσταση προβλημάτων οδικού και αγροτικού δικτύου
16) Καταγραφή, καθαρισμός, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικιών και κοινοτικών χώρων
17) Επαναχρησιμοποίηση κτιρίου παλιάς αστυνομίας
18) Παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο που να καλύπτει όλο το χωριό
19) Καθαρισμός/καλλωπισμός πάρκων και αποκατάσταση ζημιών
20) Συνέχιση έργου βιολογικού καθαρισμού και εξασφάλιση πόρων (ένταξη του υπόλοιπου έργου στο ΕΣΠΑ προς ολοκλήρωσή του)
21) Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου (αξιοποίηση παλιού κτιρίου)

Για όλα τα παραπάνω θέματα, οφείλει να μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή και οι αιρετοί εκπρόσωποί της, οι οποίοι επιδεικνύουν μια συνεχή αδράνεια και αναποτελεσματικότητα  σε βάθος χρόνου, παρόλο που τους παρέχεται συνεχής ενημέρωση και βοήθεια (σε πολλά επίπεδα) από ενεργούς πολίτες.