Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

«Είμαστε οι Πρωτόγονοι μιας Νέας Συνειδητότητας»


Τελικά…. εγένετο! Αυτό που ψιθυρίζονταν από ΟΛΟΥΣ τους πολίτες τόσο καιρό ότι ΕΠΡΕΠΕ να γίνει. Ο ευσεβής πόθος… η Ανάγκη! Ξεκίνησε μια κίνηση σύνθεσης και συνεργασίας από νέους, αληθινά ανεξάρτητους, καταρτισμένους και ορεξάτους ανθρώπους του νησιού μας. Μια κίνηση από ανθρώπους που έχουν ως κεντρικό σύνθημα ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να απεξαρτηθεί από κομματικούς μηχανισμούς και πρακτικές. Μια κίνηση ανθρώπων που δικαιούνται να το λένε αυτό, διότι παρόλο που μπορεί να έχουν πολιτική άποψη ή να είναι πολιτικοποιημένοι, δεν ανήκουν σε κόμματα και κομματικούς μηχανισμούς (είμαστε μικρή κοινωνία…), δεν έχουν ασκήσει ποτέ εξουσία και ξέρουν να συνεργάζονται. Μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν αποδείξει στην πράξη (μέσω δράσεων, όχι μόνο λόγων) ότι ενδιαφέρονται για τα κοινά του τόπου και που νιώθουν ότι πρέπει συνεχώς να το αποδεικνύουν, όπως άλλωστε και οι συμπoλίτες τους… Η κίνηση ξεκίνησε από μερικούς ως «φλόγα» και απευθύνεται σε όλους για να γίνει «πυρκαγιά». Είναι κίνηση ελεύθερων πολιτών (αντίστοιχη με αυτή της Γέρας Λέσβου)… και συμβαίνει για πρώτη φορά στη Λέσβο του (παλαιο)κομματισμού.

Πρόκειται για μια ομάδα προβληματισμού και παρέμβασης σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καλεί τον πολίτη να συμμετέχει στα κοινά… Κεντρικό σύνθημα δεν είναι «να μας κρίνετε», αλλά «να συμμετέχετε» και «να γνωριστούμε», καθώς δεν πρόκειται για κόμμα ή παράταξη, αλλά για μια κίνηση πολιτών. Κεντρικός σκοπός είναι η καλλιέργεια πολιτειακής συνείδησης, η ανάπτυξη του τόπου και εν τέλει, ως αποτέλεσμα αυτών, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στοχεύει «στη βέλτιστη, σύγχρονη διαχείριση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας», όπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης. Μέχρι σήμερα, η αυτοδιοίκηση ελέγχεται από κομματικούς μηχανισμούς και πρακτικές. Αυτό συμβαίνει παρόλο που το «αυτοδιοίκητο» ως έννοια δεν έχει σχέση με τον κομματισμό και παρόλο που, παραδόξως, το ίδιο διακηρύττουν και τα ίδια τα κόμματα. Δεν το τηρούν όμως… Η αλήθεια είναι ότι την αυτοδιοίκηση την εκμεταλλεύονται οι κομματικοί μηχανισμοί (όπως και τόσους συλλόγους, ιδρύματα, ενώσεις, ΜΜΕ, κλπ) για να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι πολίτες να απομακρυνθούν, ούτε να απορρίψουν το θεσμό της αυτοδιοίκησης… και να κλειστούν στον εαυτό τους απαξιώνοντας κάθε μορφή συλλογικότητας.

Παλαιότερα, όποιος έκανε λόγο για ανεξαρτησία και αξιοκρατία αντιμετωπίζονταν σχεδόν …ως εξωγήινος. Αν κάποιον, ως ενεργό πολίτη, τον ενδιέφεραν τα κοινά και η αυτοδιοίκηση, αυτός έπρεπε να δουλέψει και να συνεργαστεί με το ανθρώπινο δυναμικό που υπήρχε. Μερικοί παλαιότερα αποφάσισαν να το κάνουν, ωστόσο παρέμειναν πιστοί στην ιδέα της αυτοδιοίκησης, δεν ακολούθησαν κομματικά ή άλλα στερεότυπα και δεν εξομοιώθηκαν... Αντιθέτως, με το λόγο και τη στάση τους προετοίμαζαν το κλίμα για «κάτι καινούργιο». Ναι, τώρα είναι η εποχή που ο κομματισμός και οι καταστροφικές του επιπτώσεις έχουν πλέον γίνει ευρύτερα αντιληπτές και αποδεκτές και αρκετοί δηλώνουν «ανεξάρτητοι». Ωστόσο, άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις... και η ανεξαρτησία θεμελιώνεται με νέα υλικά, όχι με υλικά κατεδάφισης. Σε ένα τοίχο πρόσφατα διάβασα τη φράση: «είμαστε οι Πρωτόγονοι μιας νέας Συνειδητότητας». Πολύ σωστά... περί αυτού πρόκειται! Οι περισσότεροι από τους κατά δήλωση «ανεξάρτητους», τα προηγούμενα χρόνια άσκησαν εξουσία, ανέπτυξαν μακροχρόνιες σχέσεις εξάρτησης, προώθησαν παλαιοκομματικούς τρόπους σκέψης και αντίληψης, καλλιέργησαν επιμελώς τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές και στην πραγματικότητα -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- συνεχίζουν να το κάνουν, ως μνηστήρες του τόπου… Κάποιοι όμως υποκρίνονται πως δεν βλέπουν αυτή τη ΔΙΑΦΟΡΑ. Αυτές είναι οι δυνάμεις (οι παλαιο- και πρόσφατα ...οι νεο- κομματικοί) που προσπαθούν να συντηρήσουν την παλιά τάξη πραγμάτων που μας έφερε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Ενώ το μοντέλο τους κατέρρευσε και μαζί τους κατέρρευσε ένα ολόκληρο κράτος, εκείνοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και βλέπουν αλλού… και οι πολίτες αποποιούμαστε των ευθυνών μας ως «πολίτες-πελάτες».

Το κόμικ θα μπορούσε να λέγεται «Οι περιπέτειες της "μικρής" Λέσβου»

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Λέσβου είναι το πρώτο βήμα για μια ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τούτος ο τόπος δεν πάει μπροστά; Κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι αν κάποιος αποφασίσει να πάρει μια πρωτοβουλία και να βάλει ένα λιθαράκι, κάποιος άλλος, που δεν κάνει τίποτα, θα προσπαθήσει να τον τραβήξει πίσω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της παρεμβατικής αυτής κίνησης, οι επιτήδειοι, και ειδικά αυτοί που διαχειρίζονται εξουσία (όντας τρόφιμοι και υποστηρικτές του παλιού συστήματος...) θα προσπαθήσουν να εξισώσουν το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ με το ΠΑΛΙΟ. Θα προσπαθήσουν να σπείρουν «δαιμόνια», να ανακαλύψουν «συνομωσίες», να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να πετάξουν «λάσπη». Ο λόγος προφανής: δεν επιθυμούν πρωτοβουλίες πολιτών «από κάτω προς τα πάνω», τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν και από τις οποίες νιώθουν πως απειλούνται... Προσωπικά θεωρώ ότι είναι γελοίο και ανέντιμο κάποιοι που ασκούν κάποια χρόνια εξουσία (λ.χ. πολιτικοί, ΜΜΕ) να κρίνουν και να δείχνουν εμπάθεια ή ακόμα και να κατακρίνουν πολίτες που δεν έχουν ποτέ ασκήσει εξουσία, που δεν ανήκουν σε κομματικούς μηχανισμούς και που ούτε καν τους γνωρίζουν σε προσωπικό επίπεδο, μόνο και μόνο επειδή προσπαθούν να κάνουν κάτι καινούργιο. Ωστόσο, ίσως αυτό είναι ενδεικτικό της κλειστής μας κοινωνίας και των συμπλεγμάτων που αυτή η κατάσταση κυοφορεί. Παντού όμως, υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο για να μπορούν σήμερα και αύριο να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά τους.

Η εναλλακτική πρόταση είναι ΕΔΩ! Ναι μπορούμε… ή τουλάχιστον οφείλουμε να προσπαθήσουμε... μια παρέα φίλων και συνοδοιπόρων! Μια κοινωνία πολιτών... Όχι να αντιδράσουμε στο παλιό, αλλά να προτείνουμε κάτι ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ... για να ορθοδρομήσουμε...και αυτό, σίγουρα, δεν αρέσει στους ΠΑΛΙΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου