Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Παμφίλων - Πεπραγμένα 2013

Η παρακάτω Έκθεση Πεπραγμένων 2013 δημοσιεύτηκε στην Έκδοση του Συλλόγου Παφλιωτών Αθήνας "Πάμφιλα" στο φύλλο 18 του Ιουλίου 2013 (σελ. 15).

Παραστάσεις Πολιτικής Αγωγής

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Παραστάσεις Πολιτικής Αγωγής σε υποθέσεις που αφορούσαν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος από παραβάσεις κατά τη λειτουργία οχλουσών μονάδων, οι οποίες αφορούσαν προηγούμενα έτη (κυρίως τα έτη 2009-2010, αλλά εκδικάστηκαν φέτος), μετά από αυτεπάγγελτες διώξεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Επιβολή ποινών και πρόστιμα για τους παραβάτες.


 
Ενεργοποίηση υπηρεσιών ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος

 
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος προσκόμισε στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου νεότερα στοιχεία που επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της παραλίας Παμφίλων, μετέφερε τις εμπειρίες, τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις των κατοίκων της περιοχής και ενημέρωσε τους αρμοδίους για την πάγιά τους υποχρέωση να παρακολουθούν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της παραλίας στο πλαίσιο ευθύνης και αρμοδιότητάς τους.

Οι αρμόδιες αυτές υπηρεσίες, κατά κύριο λόγο, είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΠΕΧΩ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η οποία γνωμοδοτεί για τις περιβαλλοντικές άδειες, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που γνωμοδοτεί για τις άδειες λειτουργίας και είναι υπεύθυνη να κάνει ελέγχους/αυτοψίες, όπως και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Πληροφορούμε τα μέλη και τους φίλους μας ότι μετά από τις παρεμβάσεις μας  οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν και έγιναν επιτόπιοι απαραίτητοι έλεγχοι.

 
Κατάθεση γραπτών αναφορών σε Εισαγγελέα και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Μετά και από τα πορίσματα των υπηρεσιών, ο σύλλογος προχώρησε σε γραπτές αναλυτικές αναφορές σε Εισαγγελέα και σε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε:

Α) κατάθεση αναφοράς στον Εισαγγελέα, ενημερώνοντας αναλυτικά για τις εξελίξεις και ζητώντας «τη διερεύνηση ενδεχομένου τέλεσης κάθε αξιόποινης πράξης που μπορεί να προκύψει από τα αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά και την σύμφωνα με το νόμο τιμωρία παντός υπευθύνου.»

Β) κατάθεση αναφοράς στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ενημερώνοντας αναλυτικά για τις εξελίξεις και ζητώντας την εφαρμογή των Νόμων 3325-2005 και 1650/86.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Αναμένεται…


Αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού  παραλίας Παμφίλων

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Εν όψει της θερινής περιόδου, αιτηθήκαμε από τους αρμοδίους την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού της παραλίας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό της ακτογραμμής εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχουν λάμπες και οι κολώνες τους έχουν σκουριάσει προκαλώντας αισθητική όχληση. Οι λάμπες, λοιπόν, έπρεπε να αντικατασταθούν και οι κολώνες τους να βαφούν. Στην περίπτωση που η συντήρησή τους κρίνονταν ανέφικτη, ζητήσαμε την αποκόλληση και απομάκρυνσή τους. Η ίδια κατάσταση περίπου επικρατεί και στον ηλεκτροφωτισμό του πάρκου (έχουν προκληθεί φθορές από βανδαλισμούς). Ο ηλεκτροφωτισμός της ακτογραμμής είναι ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ενώ ο ηλεκτροφωτισμός του πάρκου είναι ευθύνη του Δήμου Λέσβου.  

Από τις 15/4/2011 ζητήσαμε εγγράφως από το Λιμενικό Ταμείο την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού της ακτογραμμής, η οποία εγκρίθηκε λίγους μήνες αργότερα με την Απόφαση 184/2011, δίχως όμως να υλοποιηθεί ποτέ… Από το Δήμο Λέσβου ζητήσαμε την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού του πάρκου, με την από 23/5/2011 επιστολή μας, δίχως να έχουμε πάρει απάντηση… Έτσι επισκεφτήκαμε το Λιμενικό Ταμείο και αφού τους ενημερώσαμε προφορικώς, καταθέσαμε την ανάλογη αίτηση για την εφαρμογή της απόφασης αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού της παραλίας (αριθμός πρωτοκόλλου 1092/15-4-2013), ενώ το θέμα μεταφέρθηκε προφορικώς και στο Δήμο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ο τεχνικός του Λιμενικού Ταμείου επικοινώνησε μαζί μας για να μας πληροφορήσει ότι η επιδιόρθωση του φωτισμού έχει ξεκινήσει. Δεν έχουν αποκατασταθεί όμως ακόμα όλες οι λάμπες. Από το Δήμο Λέσβουαποκαταστάθηκαν κάποιες λάμπες του πάρκου, το οποίο όμως πρέπει να δεντροφυτευτεί και να συντηρηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι πρόπερσι το καλοκαίρι μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου ανέλαβαν τον ευπρεπισμό του πάρκου, μαζεύοντας σπασμένα μάρμαρα και σκουπίδια, κόβοντας χόρτα, βάφοντας παγκάκια, κάδους και όργανα παιδικής χαράς. Η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής είναι υπόθεση όλων μας (όταν οι αρχές αδιαφορούν…). Άποψή μας είναι ότι πρέπει να γίνονται δημόσιες παρεμβάσεις πολιτών ή συμβούλων στους εκπροσώπους των αρμοδίων δημοτικών αρχών, όταν εκείνοι έρχονται για να παραστούν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πάρκο.
 
 
Έλεγχος ποιότητας υδάτων και καταλληλότητας κολύμβησης στην παραλία Παμφίλων

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Όπως γνωρίζετε, τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετοί συμπολίτες μας κάνουν μπάνιο στην παραλία Παμφίλων κάτω από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και πολλοί επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες (αρκετοί μάλιστα ψαρεύουν στη Σκάλα). Το γεγονός αυτό μας ανησυχεί ιδιαιτέρως, καθώς πρόκειται ίσως για την πιο βιομηχανικά φορτισμένη παραλία ολόκληρου του νησιού που βρίσκεται εντός κατοικημένου οικισμού, αν λάβουμε υπόψη τις οχλούσες εγκαταστάσεις της ΕΑΣΛ, τις αποθήκες BP και ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, το μικρό πλέον μέρος των αστικών λυμάτων των Παμφίλων (βγαίνουν κάτω από το πάρκο της παραλίας) αλλά και των αστικών λυμάτων του Αφάλωνα (βγαίνουν μετά τις αποθήκες της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ λίγο πριν το Φοινικόδασος)  τα οποία δέχεται η θάλασσά μας. Έτσι, ζητήσαμε τη λήψη δειγμάτων ανάλυσης ποιότητας νερού και ιζημάτων βυθού. Το σχετικό έγγραφο που καταθέσαμε στο  Λιμενικό έχει προωθηθεί στις Αρμόδιες υπηρεσίες (αριθ. πρωτ. 531.4-3/2013/27-3-2013), τις οποίες έχουμε επισκεφτεί και ενημερώσει καταλλήλως.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η παραλία Παμφίλων πλέον εντάχθηκε στο δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας ύδατος (ο πρώτος έλεγχος μας είπαν ότι θα γίνει σε ενάμιση χρόνο), όπως ζητήσαμε από τη  Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Όσο για τη λήψη δειγμάτων ανάλυσης ποιότητας νερού και ιζημάτων βυθού που είναι και το σημαντικό, θα ξαναγίνουν επαφές με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που είναι αρμόδια για το θέμα και ίσως  ζητηθεί η βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

* Αργότερα, στις αρχές Αυγούστου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου απαγορεύτηκε το κολύμπι στο "ρέμα Παμφίλων που εκβάλει στο Πυρηνελαιουργείο της Ε.Λ.Σ. Λέσβου σε ζώνη 200μ. από την εκβολή του από κάθε πλευρά" για ευνόητους λόγους (δίχως όμως να τοποθετηθούν οι απαραίτητες πινακίδες σήμανσης)…
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι παραπάνω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν το 2013. Όλα τα παραπάνω έγγραφα και περαιτέρω πληροφορίες είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των μελών και φίλων του συλλόγου μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ αν διαπιστώνετε κάτι επιλήψιμο ή κάτι που σας ενοχλεί και αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος να μας το αναφέρετε. Για περιστατικά έντονης δυσοσμίας ή ρύπανσης κάθε μορφής μπορείτε επίσης να απευθύνεστε στον κ. Καρατζά Ιωάννη (Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΠΕΧΩ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου) στο τηλέφωνο 22510 47622 ή στην κ. Ατσικπάση Μάρθα (Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφέρειας Β. Aιγαίου) στο τηλέφωνο 22513 53313.

Θα χαρούμε να μας καταθέτετε τις σκέψεις και τις προτάσεις σας. Παρακαλούμε για τη στήριξη, την ενεργή συμβολή και τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σας, διότι η σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος, η προστασία της δημόσιας υγείας και η διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής είναι υπόθεση όλων μας.

Η διεύθυνσή μας στο facebook είναι: https://www.facebook.com/PerivallontikosSyllogosPamfilon.
 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΜΦΙΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου