Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Η επική μάχη του Kruger

Ο αγώνας επιβίωσης μεταξύ ενός κοπαδιού βουβαλιών, μιας ομάδας λιονταριών και ενός κροκοδείλου στο Εθνικό Πάρκο του Kruger στη Νότιο Αφρική. Ένα τυχαίο, ερασιτεχνικό βίντεο, πλούσιο σε ερμηνείες, νοήματα και διδαχές.
 

Επιχειρώ να προσαρμόσω τους παραπάνω ρόλους, στα δεδομένα του τόπου μας (βλ. ανθρώπινη οικολογία).

Οι βούβαλοι είναι οι πολίτες της Λέσβου που βοσκάνε αμέριμνοι στις όχθες του ποταμού.  

Τα λιοντάρια είναι οι αλαζόνες «μεγαλο-παράγοντες» της κατεστημένης κατάστασης (status quo) που έχουν μάθει να λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους, ανεξαρτήτως χαρακτήρα. Επιβιώνουν από τη σάρκα των βουβαλιών, διαιωνίζοντας την παρουσία τους και επιβάλλοντας την κυριαρχία τους στους άλλους. Δεν κυνηγάνε μόνα(-οι) τους, αλλά πάντοτε σε ομάδες (δίκτυα), για λόγους αποτελεσματικότητας. Προτιμάνε τους πιο αδύναμους και απομονωμένους στόχους.

Ο κροκόδειλος είναι ο οποιοσδήποτε εκμεταλλεύεται την ευνοϊκή του θέση, τις συνθήκες και το οικείο του περιβάλλον, για να υφαρπάξει την λεία των άλλων ή την έτοιμη λεία.

Αυτή, λοιπόν, είναι μια άλλη πτυχή του Νόμου της Φύσης. Πήραμε μια γεύση για αυτό που συμβαίνει, πέρα από την ανθρώπινη ματιά, σε επίπεδο καθαρής επιβίωσης. Αρκετές οι εφαρμογές, ακόμα περισσότερες οι σκέψεις... Και το μήνυμα εστάλη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου