Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Εξελίξεις γύρω από το θέμα της δημιουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Νοέμβριος 2013: Μετά από τις ολοκληρωμένες προτάσεις και οδηγίες, τις συνεχείς πιέσεις και την κινητοποίηση ομάδας πολιτών, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αφού μίσθωσε νέο χώρο στέγασης, προχωρά σε ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, του οποίου τη διαχείριση αποφάσισε να έχει η ίδια (για ευνόητους λόγους...), μη καλώντας τις ομάδες πολιτών που ξεκίνησαν την όλη προσπάθεια. Τουλάχιστον, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται η άσκηση (πραγματικής) κοινωνικής πολιτικής (και όχι ...πολιτικαντισμού, εν όψει  αυτοδιοικητικών εκλογών) από τους -εδώ και χρόνια- ιθύνοντες...

Νοέμβριος 2012: Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ΔΕΝ έχει έρθει ακόμη σε επικοινωνία με τους εθελοντές πολίτες για το θέμα του χώρου στέγασης ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου, του οποίου τη μέριμνα της λειτουργίας θα είχε ένα δίκτυο εθελοντών. Σε παλαιότερα σχετικά αιτήματα ΔΕΝ ανταποκρίθηκαν ούτε ο Δήμος Λέσβου, ούτε τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης.

Ιούνιος 2012: Νεότερα περί ίδρυσης του κοινωνικού παντοπωλείου των πολιτών στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν με δελτίο τύπου από την επιτροπή διαχείρισής του, την οποία απαρτίζουν απλοί πολίτες. Αυτό θα γίνει όταν δοθεί (δημόσιος) χώρος στέγασης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο προηγούμενος (ιδιωτικός) χώρος στέγασης που είχε ανακοινωθεί, απαιτούσε επισκευές, υγειονομική άδεια και καταβολή ενοικίου, στο κόστος των οποίων δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν --αλλά και συνεχώς να ανταποκρίνονται-- οι λίγοι εθελοντές, παρά τη θέληση και τις φιλότιμες προσπάθειές τους...

Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων που θα διαχειρίζονται το κοινωνικό παντοπωλείο, όπως αυτό έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προβλέπει "αυστηρή τήρηση της ανωνυμίας των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων". 

6.2012: Όλη η κουβέντα περί Κοινωνικού Παντοπωλείου από το Δεκέμβριο του 2011, καθώς και η υποβαλλόμενη σχετική πρόταση, ενεργοποίησε την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, η οποία μη αποδεχόμενη την πρόταση ομάδων εθελοντών πολιτών για συνεργασία, εξήγγειλε τη λειτουργία δικού της Κοινωνικό Παντοπωλείο σε δικό της χώρο, στην οδό Τερπάνδρου 1 στη Μυτιλήνη. Το παντοπωλείο λειτουργεί κυρίως με συμβασιούχους του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της ΜΚΟ "Ηλιαχτίδα" και του Δήμου Λέσβου.

4.2012 Τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα παραχώρησης χώρου (με αριθμό πρωτοκόλλου 50/1-2-2012) για λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου.

7.3.2012: Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας, στο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Η Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου πρότεινε στην υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας:

α) τη δημιουργία μιας συνολικής βάσης δεδομένων των άπορων συμπολιτών μας, βάσει μιας σειράς αντικειμενικών κριτηρίων, και τη συνεχή μέριμνα επικαιροποίησής της, καθώς σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς,

β) τη συνεννόηση/ δικτύωση μεταξύ των θεσμικών φορέων και συλλόγων, ομάδων πολιτών και ΜΚΟ, ως προς την κάλυψη των βασικών αναγκών των απόρων, έτσι ώστε ο κάθε φορέας να εξυπηρετεί διαφορετικά άτομα που πραγματικά χρήζουν βοήθειας/ στήριξης (κάτι που δεν διασφαλίζεται με τις υπάρχουσες συνθήκες), και

γ) την καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας, των τομέων δραστηριοποίησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών όλων των θεσμικών και μη θεσμικών φορέων/ συλλόγων/ ομάδων πολιτών του νησιού που ασχολούνται με το θέμα της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, προς άμεση και συντονισμένη κάλυψη κάθε ανακύπτουσας ανάγκης.

14.2.2012: Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία ίδρυσης Κοινωνικού Παντοπωλείου και κάλεσε όσα μέλη του επιθυμούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια να το κάνουν. Ορισμένα μέλη του συλλόγου μοίρασαν στον εμπορικό κόσμο μια επιστολή που τους εστάλη από τους διοργανωτές της όλης προσπάθειας, περιγράφοντας με δυο λόγια το τι είναι το κοινωνικό παντοπωλείο.
Διευκρίνηση: Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης ως φορέας δεν εμπλέκεται στην πρωτοβουλία ίδρυσης του παντοπωλείου, ωστόσο η συνδρομή των μελών του με (αδιάθετα) υλικά αγαθά θα είναι πολύτιμη, ειδικά όταν αυτό αποφασιστεί να γίνεται σε μια μόνιμη βάση.

8.2.2012: Μετά από αρκετές επαφές, πληροφορηθήκαμε ότι βρέθηκε χώρος που θα στεγάσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ο χώρος (περίπου 50-60 τμ από τα 100 τμ της αίθουσας) δεν παραχωρήθηκε από κάποιο δημόσιο/ θεσμικό φορέα, αλλά από τον Σύλλογο Μακεδόνων Λέσβου και πρόκειται για την ίδια την έδρα του συλλόγου που βρίσκεται στη Χρυσομαλλούσα (οδός Οικονόμου Τάξη 20) λίγο πιο κάτω απ' το Νοσοκομείο.

Από αύριο ξεκινά η διαμόρφωση του χώρου αυτού και η οργάνωση του παντοπωλείου. Την προσπάθεια αυτή θα πλαισιώσουν διάφοροι σύλλογοι, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές που έχουν αρχίσει.

Σύντομα το Κοινωνικό Παντοπωλείο των Ενεργών Πολιτών της Λέσβου θα γίνει πραγματικότητα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Η παλαιότερη ανακοίνωση/ ανταπόκριση:

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου, βλέποντας τη χρόνια ανεπάρκεια των θεσμικών φορέων και των υπευθύνων για την κοινωνική μέριμνα (αλλά και των διαφόρων θεωρητικών, κλπ), αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά δράσεων, αφενός για να καλύψει --έστω και λίγο-- αυτό το μεγάλο κενό και αφετέρου για να ενεργοποιήσει ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Έτσι, με την υποστήριξη και άλλων συλλόγων και φορέων, τις ημέρες των εορτών διοργάνωσε δείπνο αγάπης στον υπαίθριο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια αυτής της κοινωνικής εκδήλωσης, μοιράστηκε γραπτώς μια αναλυτική πρόταση δημιουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ: http://lesvos-activism.blogspot.com/2012/01/blog-post_20.html. Στις 30 Δεκεμβρίου 2011, η πρόταση/ είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εμπρός» και στις 6 Ιανουαρίου 2012 δημοσιεύτηκαν αρκετές παραπάνω λεπτομέρειες ως προς τη συγκρότηση του έργου στην εφημερίδα «Πολιτικά» (το ρεπορτάζ προήλθε από την πρόταση που μοιράστηκε στους εκπροσώπους των φορέων στις 28/12), ενώ στις 22 Ιανουαρίου 2012 παρουσιάστηκε δημοσίως στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, όπου σχεδόν άπαντες οι φορείς ήταν παρόντες δια των εκπροσώπων τους. Αυτά, ως προς τη διασαφήνιση του ιστορικού, διότι ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων για όλα τα παραπάνω (σκοπίμως) δεν εξέδωσε ποτέ δελτία τύπου, ούτε βγήκε στην τηλεόραση.

Ως προς το έργο, το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου --τουλάχιστον στην αρχή-- τα έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν αρκετοί φορείς/ σύλλογοι που θα υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Ο κάθε φορέας θα έχει το δικό του ρόλο. Μέχρι τώρα, δήλωσαν τη συμμετοχή και υποστήριξή τους αρκετοί πολίτες, κάποιοι σύλλογοι, καθώς και το Δίκτυο Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου. Ο Σύνδεσμος ελπίζει στη συμμετοχή των ενεργών πολιτών της Μυτιλήνης. Η πρόσκληση σε εθελοντές/ ενεργούς πολίτες είναι ανοιχτή. Σκοπός είναι να γίνει μια όμορφη συλλογική προσπάθεια και να είναι πραγματικά αποτελεσματικό αυτό το έργο.

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πειραιά

Έχει γίνει μια επαφή με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όσον αφορά την επιλογή των (πρώτων) οικογενειών που θα έχουν πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο με ειδική κάρτα, η οποία θα πρέπει να δοθεί βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών --και όχι υποκειμενικών-- κριτηρίων.

Επίσης, εδώ και κάποιες ημέρες, ξεκίνησε (ανεπίσημα) η συλλογή και ομαδοποίηση αντικειμένων στο χώρο του Συνδέσμου.

Όσον αφορά το χώρο στέγασης, έχει υποβληθεί επίσημο έγγραφο στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης (με αριθμό πρωτοκόλλου 50/1-2-2012), με το οποίο ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου αιτείται από τον εν λόγω φορέα την παραχώρηση χώρου στέγασης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, βάσει του σχετικού κοινωφελούς/ φιλανθρωπικού σκοπού τους (των ΦΚΜ) και δεδομένης της ακίνητης περιουσίας τους (και φυσικά δεδομένης της σημερινής εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας).

Από τη στιγμή που θα βρεθεί ο χώρος, θα ξεκινήσει άμεσα η οργάνωση αυτού του παντοπωλείου, καθώς και η ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Σε αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια απαιτείται σεμνότητα, αλληλοσεβασμός, ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και διάθεση για καλή συνεργασία, από όλους και ιδίως από τους εμπλεκομένους εκπροσώπους των φορέων/ συλλόγων/ ομάδων. Όσοι στερούνται των παραπάνω, δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου.


Σημείωση: Το κοινωνικό παντοπωλείο, και γενικά τέτοιες κινήσεις, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων εξάρτησης ή/και ως μέσο προσωπικής προβολής και ανέλιξης (το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε φορείς που δουλεύουν με πελατειακά δίκτυα και έχουν σχετικό και μάλιστα αμειβόμενο αντικείμενο εργασίας--ως προς τα άτομα, είναι συνήθως αυτοί που περιμένουν να καπηλευτούν τον κόπο των άλλων και να ωφεληθούν από αυτό). Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανήθικη και ανέντιμη πράξη.
Όπως, θα αποτελούσε ανήθικη και ανέντιμη πράξη, αν ο καθένας ορμώμενος από το προσωπικό του δόγμα ή από τα δικά του ένστικτα και πάθη, εκσφενδόνιζε βολές ενάντια σε ανθρώπους που πάνε εμπράκτως να βοηθήσουν σε μια δύσκολη εποχή.
Γι' αυτό οι συμμετέχοντες, έχοντας ορθάνοιχτα μάτια και ευήκοα ώτα, οφείλουν να μην αφήνουν ούτε τους μεν, ούτε τους δε, και να λειτουργούν βάσει της συνείδησής τους. Τροφή για σκέψη...και δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου