Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Ακυρώθηκε η αλόγιστη παρέμβαση στα «Τσαμάκια» και σώθηκαν τα πεύκα

Προηγούμενη σχετική δημοσίευση:

Μετά από καταγγελία που αφορούσε τα έργα εκσκαφής κατά μήκους του αλσυλλίου της περιοχής «Τσαμάκια» την 7-12-2010 (κατόπιν της αίτησης 44490/5757), λόγω της έκθεσης πολλών ριζών πεύκων στις καιρικές συνθήκες, η Δ/νση Δασών με το υπ’ αριθ’ 295/13-12-2010 κάλεσε το Δήμο Μυτιλήνης να σταματήσει άμεσα τις εργασίες προκειμένου να εξετασθεί η ευστάθεια της καταγγελίας.

Μια μέρα αργότερα, με το υπ’ αριθ’ 44490/5757/14-12-2010 αφού εξετάσθηκαν τα στοιχεία, αποφασίστηκε ότι έπρεπε άμεσα «να σκεπαστεί το χαντάκι που έχει ανοιχτεί κατά μήκος του μονοπατιού, προκειμένου να αποκατασταθεί το έδαφος και να προστατευτούν οι ρίζες των πεύκων που είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες». Η σχετική εντολή άμεσης αποκατάστασης εδάφους υποβλήθηκε εγγράφως από τη Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Μυτιλήνης προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στις 20-12-2010.


Έτσι, αποφεύχθηκε η καταστροφή ενός μέρους του αγαπημένου μας αλσυλλίου, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν πολλά από τα πεύκα που βρίσκονταν κατά μήκος του μονοπατιού, λόγω της κακής αυτής παρέμβασης για έργα ηλεκτροφωτισμού. Το εν λόγω αλσύλλιο είναι ένα τοπίο που πέρα από οικολογική αξία (βλ. ως πευκοδάσος), έχει λειτουργική, αναπαραστατική, κοινωνική, ιστορική, αρχαιολογική, συμβολική, αισθητική και βιωματική αξία. Είναι χώρος κοινωνικοποίησης και αναψυχής, χώρος δραστηριοποίησης συλλόγων, καλλιτεχνών, εμπόρων, κλπ. Είναι χώρος ιστορίας, παράδοσης και τιμής. Είναι χώρος γεμάτος από συμβολισμούς και μνήμες. Είναι πνεύμονας, αλλά και ανάσα ζωής… Φυσικά ο ηλεκτροφωτισμός του αλσυλλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά στο μέλλον και να αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό.

Κατά συνέπεια, οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν τον τόπο τους κάνοντας ορθολογική αποτίμηση των πραγμάτων και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα, αποτελεσματικά και συντονισμένα ως σύμμαχοι των πολιτών με στόχο την ορθή διαχείριση και την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να ευχαριστήσω τη Δ/νση Δασών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που μερίμνησε βάσει των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης.

Συμπολίτες, «η πόλη είμαστε εμείς». Δεν πρέπει να το ξεχνάμε…
Πρέπει να συνεχίσουμε…

Σημείωση: Η μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του αλσυλλίου ήταν του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου