Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Επάνω Σκάλας

Η Κυριακή 24/10/2010 ήταν μια μέρα που θα μείνει για καιρό στη μνήμη των ενεργών πολιτών της Λέσβου. Πολλά και διαφορετικά σωματεία της Λέσβου βρέθηκαν μαζί και δημιουργώντας ομάδες εργασίας  καθάρισαν όλη την παραλία από τον Άη Νικόλα μέχρι και το Κάστρο στην Επάνω Σκάλα. Τα σωματεία αυτά ήταν ο Φυσιολατρικός Όμιλος «Υδάτινος», το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο σύλλογος «Ναυτίλος Εν Δράσει», ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Εικαστική Παρέμβαση και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων.


Υπήρξε πρωτοφανής αυτό-οργάνωση και συντονισμός και συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων ήταν ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στους κώδωνες ανακύκλωσης.

Τέτοιες συντονισμένες ενέργειες συμβάλλουν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και στην περαιτέρω δικτύωση ενεργών πολιτών και συλλόγων, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τις υπεύθυνες αρχές αυτού του τόπου.


Αφού λοιπόν υπάρχουν πολίτες που προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες-δράσεις για να υπηρετήσουν τον τόπο τους, την αισθητική και τις αξίες τους και το αποδεικνύουν εμπράκτως, η ΕΛΠΙΔΑ δεν έχει χαθεί. Και πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν πράξεις…


Η ανταπόκριση του lesvos-activism στο lesvosnews: http://www.lesvosnews.gr/?p=6523 

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" (17/10/2010)

Λόγω της προβληματικής μεταφοράς της συνέντευξής μου στο φύλλο 2420 της εφημερίδας «Πολιτικά», η εν λόγω συνέντευξη επαναδημοσιεύεται στο διαδίκτυο:

Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» που δίνει αυτήν την δυνατότητα σε νέους υποψηφίους να προβληθούν κατά τη διάρκεια της παρούσης προεκλογικής περιόδου και την ευχαριστώ πολύ.

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε εκλογική αναμέτρηση της αυτοδιοίκησης. Την πρώτη φορά είχα θέσει υποψηφιότητα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παμφίλων με σκοπό να ασχοληθώ κυρίως με περιβαλλοντικά θέματα και εξελέγην. Ως μέλος περιβαλλοντικού συλλόγου, αλλά και ειδικά ως μέλος του τοπικού συμβουλίου Παμφίλων, από την αντιπολίτευση κατέβαλα τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να "περάσω" κάποια πράγματα, παραμένοντας πάντοτε δίπλα στο πλευρό του πολίτη. Έχω στο ενεργητικό μου μια σειρά δράσεων, οι οποίες παρουσιάζονται στο προσωπικό μου ιστολόγιο: http://lesvos-activism.blogspot.com. Βλέπετε, δεν μπορούμε να παροτρύνουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά και οι ίδιοι να μένουμε θεατές… Μόνο με την ενεργή συμμετοχή θα δώσουμε το στίγμα μας. Γενικότερα, πιστεύω στον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ. Ένα άλλο σημείο αναφοράς στο οποίο θα ήθελα να δώσω έμφαση είναι ότι διαχωρίζω την κομματική πολιτική από την αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα και έτσι πρέπει να το βλέπει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Αναφερόμενος τώρα στην κάθοδό μου στις εκλογές, αυτή πηγάζει κυρίως από τη θέλησή μου να προσφέρω σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τη διαχείριση και το σχεδιασμό του τοπίου, την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, κλπ. Επέλεξα το συνδυασμό του κ. Χατζηκομνηνού, καταρχάς γιατί τον εκτιμώ ως άνθρωπο. Επίσης, η επικοινωνία μας ήταν και είναι πολύ καλή. Ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας» φαίνεται να εκτιμά τις απόψεις και τη στάση μου, επομένως δεν υπήρξε ποτέ λόγος να βρεθώ σε άλλο συνδυασμό, κάτι που (για μένα), συν τοις άλλοις, θα έθετε ζήτημα ηθικής φύσεως. Επιπλέον, στην «Επόμενη Μέρα» θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους μπορώ να επικοινωνήσω και να συνεργαστώ.

Όσον αφορά μια πιθανή εκλογή μου, λόγω εμπειρίας, δράσεων, δικτύωσης, αλλά πάνω απ’ όλα αντικειμένου, θα με ενδιέφερε και θα επιδίωκα να ασχοληθώ με τον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος/ τοπίου, όπου εκτιμώ ότι θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα, θα προσπαθούσα να υλοποιήσω το πρόγραμμα ανάπτυξης για το περιβάλλον που έχω αναρτήσει στο ιστολόγιό μου. Οι προτάσεις μου αφοράνε την προστασία, διαχείριση και σχεδιασμό του τοπίου, κάτι πολύ βασικό, αφού μέσω του τοπίου διαφαίνεται ο πολιτισμός και ολόκληρο το «είναι» μας. Άλλωστε ο Ελύτης αναφέρει ότι «το τοπίο είναι η ψυχή του λαού πάνω στην ύλη». Παράλληλα, θα προσπαθήσω να συνεισφέρω και στη διαχείριση των αποβλήτων, στην ανακύκλωση, στην καθαριότητα που απαιτεί οργάνωση και συντονισμό, κ.α. Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι η λειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων που ξεκίνησε να λειτουργεί επί Χατζηκομνηνού, αλλά επί Γιακαλή σταμάτησε να λειτουργεί.

Προσωπικά, δίνω μεγάλη έμφαση στην επιστημονική γνώση. Με άλλα λόγια, πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την «μπακαλίστικη» αντιμετώπιση των πραγμάτων που επικρατεί εδώ στη Λέσβο και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού, ειδικοί επιστήμονες ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Εδώ οι περισσότεροι ασχολούνται με τα πάντα (όλοι δηλώνουν "ειδικοί"). Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, με έκπληξη είδα ότι το βιοτικό επίπεδο --και μιλάμε για χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται-- είναι ίσως πιο υψηλό από το δικό μας, και αυτό αποτέλεσε την αφορμή στο να αποφασίσω να λάβω θέση μάχης στην εμπροσθοφυλακή μιας αυτοδιοικητικής παράταξης. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να βάλουμε κάποια πράγματα σε έναν άξονα και σε μια σειρά, και ότι πλέον μπορούμε και πρέπει να απευθυνθούμε στους σωστούς ανθρώπους.

Ως προς τον «Καλλικράτη» νομίζω ότι έχουμε αναλωθεί σε αυτή τη συζήτηση… Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς αυτό το σχέδιο/ πρόγραμμα θα λειτουργήσει στη Λέσβο πριν το δούμε στην πράξη. Σίγουρα όμως είναι πολύ δύσκολο να διοικηθεί ένας τεράστιος σε έκταση δήμος. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτό, γι’ αυτό δίνω βάση στον ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Πιστεύω ότι κάθε υποψήφιος σύμβουλος στην αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να είναι βέβαια εφικτές. Δεν φτάνει μόνο η δήλωση συμμετοχής… Επανέρχομαι στον «Καλλικράτη», λέγοντας ότι πρόκειται για μια δομή την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να μας επιβληθεί. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να φροντίσουμε πρώτοι εμείς να επιβληθούμε στη δομή. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω επιτροπών παρακολούθησης, η κάθε μία με συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με συλλόγους εθελοντών, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), κλπ, και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο για το περιβάλλον, ένα άλλο δίκτυο για τον τουρισμό, ένα άλλο δίκτυο για την τοπική επιχειρηματικότητα, και πάει λέγοντας. Γενικότερα, πρέπει να υπάρξει μια σύζευξη διεπιστημονικής γνώσης, αυτοδιοικητικής εμπειρίας και ενεργής συμμετοχής. Η Λέσβος πρέπει επιτέλους να ατενίσει το μέλλον της!

--------------------------------

"Σε όλη μου τη ζωή βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις, χαράσσοντας ο ίδιος την πορεία μου (και μέσα από συμπληγάδες...). Γι’ αυτό και θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά με σχεδιασμό, μέθοδο, θέληση, πίστη, τόλμη, επιμονή, υπομονή και αφοσίωση στο Σκοπό και ότι ΕΜΕΙΣ καθορίζουμε το Μέλλον μας. Αν και έχω πολιτική άποψη, δεν ήμουν ΠΟΤΕ εγγεγραμμένο μέλος κανενός κόμματος, δεν ακολουθώ πολιτικά δόγματα, ούτε έχω συμμετάσχει σε κομματικές διαδικασίες που εκτιμώ ότι περιορίζουν σε πολλά επίπεδα σκέψης και δράσης τους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, οι Ενεργοί Πολίτες πρέπει να έχουν θέση, άποψη και να αναλαμβάνουν δράση όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν άμεσα τον τόπο τους, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής τους, συμμετέχοντας στην αυτοδιοίκηση και στα «κοινά» (τα οποία έχω εξ' αρχής --της ενασχόλησής μου-- διαχωρίσει από τον κομματισμό με ό,τι αυτός συνεπάγεται), όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες τα αποτελέσματα είναι ορατά και αντιληπτά." (Β.Π., 5/10/2010)

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για το Περιβάλλον

Προστασία και ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος, πέρα από την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, σημαίνει αγάπη για τον τόπο μας, προαγωγή του πολιτισμού και της κουλτούρας μας, αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Σε αυτήν την προσπάθεια, έμφαση πρέπει να δοθεί στους παρακάτω τομείς:

  1. Ενέργεια
  2. Διαχείριση ακτών και υδάτινου περιβάλλοντος
  3. Διαχείριση αποβλήτων και αντιμετώπιση ρύπανσης
  4. Πολιτική προστασία
  5. Προστασία, διαχείριση και σχεδιασμός τοπίου

Η Λέσβος πρέπει να κάνει πολλά βήματα ανάπτυξης στον τομέα του περιβάλλοντος για λόγους που άπτονται του πολιτισμού μας, αλλά και συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας (όπου επίσης απαιτούνται παράλληλες δράσεις). Γι’ αυτό, ειδικά όσον αφορά το περιβάλλον, προτείνεται η σύσταση μιας επιτροπής παρακολούθησης, η οποία θα απαρτίζεται από τον αρμόδιο(/ους) αυτοδιοικητικό(/ούς), έναν έως πέντε εξειδικευμένους επιστήμονες, έναν έως τρεις εκπροσώπους ΜΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς και οι δράσεις είναι οι εξής:

Ενέργεια
-     Πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας
-     Συνδυαστική αξιοποίηση δυνατοτήτων εκμετάλλευσης σύγχρονων μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, όπως η γεωθερμική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η βιομάζα, πάντοτε με σεβασμό στην κλίμακα του τόπου και του τοπίου.
-     Διερεύνηση εγκατάστασης μικρών μονάδων αιολικής ενέργειας που θα ενσωματώνονται στην κλίμακα του περιβάλλοντος χώρου και θα σέβονται πλήρως τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών, διασφαλίζοντας ικανοποιητικά και μακροπρόθεσμα ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
-     Μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ (με συγκεκριμένες ενέργειες, αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα)

Διαχείριση ακτών και προστασία υδάτινου περιβάλλοντος
-     Καθαριότητα ακτών κολύμβησης  
-     Παρακολούθηση ποιότητας υδάτων
-     Διασφάλιση εύρυθμης λειτουργίας ΔΕΑ(Λ) και εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων για κοινωφελείς σκοπούς
-     Ενεργοποίηση ομάδων εθελοντών για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος

Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων και αντιμετώπιση ρύπανσης
-     Διερεύνηση και εφαρμογή καλών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων στα ελαιοτριβεία, τυροκομεία και πυρηνελαιουργεία του νησιού.
-     Διερεύνηση αναγκών επέκτασης δικτύων βιολογικού καθαρισμού και συντονισμένη παρακολούθηση εξέλιξης και λειτουργίας των ήδη υπαρχόντων δικτύων.
-    Μετεγκατάσταση οχλουσών εγκαταστάσεων της παραλίας Παμφίλων κατόπιν εφαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
-     Αποκατάσταση παράνομων χωματερών.
-    Ανάπτυξη υποδομών και διεύρυνση ανακύκλωσης σε όλο το νησί (π.χ. εναλλακτική ανακύκλωση ρούχων, παιχνιδιών, επίπλων και ανάπτυξη Κοινωνικής Οικονομίας - μέσω π.χ. δικτύου "charity shop" όπως στη Μ. Βρετανία ή κοινωνικών παντοπωλείων)
-    Αναδιοργάνωση συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων κατά τόπους και συντήρηση των υποδομών καθαριότητας.
-    Ενέργειες κομποστοποίησης
-    Ενέργειες καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες.
-    Τακτική συντήρηση και καλλωπισμός χώρων πρασίνου, πάρκων και παιδικών χαρών.
-    Συνεργασία με ομάδες εθελοντών και φυσιολατρικές οργανώσεις/ συλλόγους.

Πολιτική προστασία
-    Σχεδιασμός και οργάνωση τμήματος πολιτικής προστασίας, το οποίο θα αποβλέπει στην προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, κατά την διάρκεια ειρηνικής περιόδου (π.χ. πυροπροστασία/ πυρασφάλεια, αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας).
-    Συντονισμός δικτύου εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας/ πυρασφάλειας και αντιμετώπισης κινδύνων και ανάπτυξη σχεδίων δράσης τους.
-    Οργάνωση της ήδη υπάρχουσας Δημοτικής Αστυνομίας (υπό την επίβλεψη υπευθύνου).

Προστασία, διαχείριση και σχεδιασμός τοπίου
-     Λήψη μέτρων κατά της αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου της υπαίθρου (απομάκρυνση Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, καθαίρεση μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων, συντήρηση αναβαθμίδων, κλπ) και ενέργειες ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου (κίνητρα σε ιδιώτες για περιφράξεις από πέτρα, θάμνους και δέντρα, δεντροφυτεύσεις, κλπ).
-     Αστικές παρεμβάσεις (π.χ. ενέργειες βελτίωσης της πρόσοψης των κτιρίων σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, πλακοστρώσεις, καλαίσθητα παγκάκια και φωτιστικά, και βέβαια αποκατάσταση και ανάδειξη χώρων και κτιρίων που σηματοδοτούν την ιστορία της Λέσβου).
-    Ανάπλαση της εικόνας του λιμανιού και του αεροδρομίου της Μυτιλήνης (π.χ. ανάθεση μελέτης σε αρχιτέκτονα τοπίου).
-    Εικαστικές/ λειτουργικές αναπλάσεις κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων μέσω κινητοποίησης τοπικών ομάδων καλλιτεχνών (συμβατές με την τοπική παράδοση και κληρονομιά).
-    Δράσεις συντήρησης και διατήρησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αξιόλογων τοπίων της Λέσβου μέσω ενεργοποίησης εμπειρογνωμόνων, μαθητών, συλλόγων και του ευρύτερου κοινού (συνεργασία τοπικών ομάδων εθελοντών κοινωνικής δράσης και μαθητών, εκπόνηση συλλογικών προτάσεων σχεδιασμού χώρων, όπως το Cheshire Landscape Trust στην Μ. Βρετανία, το Landscape Ambassador Experience project σε 6 χώρες της Ε.Ε., κ.α).
-    Εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τον ηλεκτροφωτισμό για την αισθητική αναβάθμιση του νυχτερινού αστικού τοπίου.
-    Ανάπτυξη και διάδοση περιβαλλοντικής τέχνης* που στοχεύει στην προστασία, αναβάθμιση, συντήρηση, αποκατάσταση και διατήρηση κατεστραμμένων περιοχών τεχνητού και φυσικού περιβάλλοντος ή/και περιοχών που κινδυνεύουν να καταστραφούν από τις αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις (π.χ. το θέατρο της Αιξωνής στη Γλυφάδα, το Μουσείο Λατομικής Τέχνης στον Διόνυσο).
     
     * Η διάδοση της περιβαλλοντικής τέχνης μπορεί να συνεισφέρει στην αλλαγή χρήσης της γης και των κτιρίων, επαναποδίδοντας ρόλους και χρήσεις σε εγκαταλελειμμένους/ υποβαθμισμένους χώρους και τοπία, όπως μετατροπή παλαιών ελαιοτριβείων σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε μουσεία ή πάρκα.

Και φυσικά:
-       Επαναλειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, προγράμματα στείρωσης και λήψη μέτρων κατά της κακοποίησης των ζώων, συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού

Τα τοπία της Λέσβου πρέπει να αναδειχτούν ως σημαντικό στοιχείο της λεσβιακής μας ταυτότητας.

Η ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος μπορεί να καλλιεργηθεί καλύτερα μέσω προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Εξάλλου,
‘για τα παιδιά είναι ζωτική ανάγκη να μπορούν να παίζουν ή να περπατούν μέσα στα πάρκα ή στο δάσος, όπου μπορούν να ξαναβρούν τις φυσικές διαστάσεις και αναλογίες βλέποντας φυτά ή και ζώα, ή μικρές απλές κατασκευές που τα καθησυχάζουν, τα βοηθούν να χαλαρώσουν και να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους’ (Kahn, 1999 και Cornell, 1994). Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να υπάρξουν οι ανάλογες συνεργασίες...

Ευάγγελος Σπ. Παυλής
Γεωγράφος – Ανάπτυξη Υπαίθρου (MSc)
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου
11 Οκτωβρίου 2010

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Βιογραφικό Σημείωμα

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Ο Βαγγέλης Παυλής του Σπυρίδωνος γεννήθηκε, μεγάλωσε και διαμένει στη Λέσβο. Το αντικείμενό του είναι η ανθρωπογεωγραφία και συγκεκριμένα οι κλάδοι της γεωγραφίας της υπαίθρου και της πολιτισμικής γεωγραφίας και από το 2003 ασχολείται κυρίως με την έρευνα, τη διαχείριση και την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Σπούδασε Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο Coventry της Μ.Βρετανίας και απέκτησε το πτυχίο με τίτλο “Countryside Change and Management” (1997-2000) και το μεταπτυχιακό τίτλο “Rural Change” (2000-2001) στον τομέα της Γεωγραφίας της Υπαίθρου (BSc, MSc Διαχείριση/Ανάπτυξη της Υπαίθρου). Συνέχισε τις σπουδές του στη Γεωγραφία και απέκτησε το διδακτορικό του τίτλο από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με «άριστα» (2006-2012). Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες.

Η διδακτορική του διατριβή αφορά τη διερεύνηση της επίδρασης του χώρου στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συνείδησης. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη γεωγραφική προσέγγιση της ανθρώπινης συνείδησης που επιχειρείται στην Ελλάδα και έχει τον τίτλο: «Προς μια γεωγραφική προσέγγιση της χωρικής συνείδησης και εφαρμογή στο τοπίο: Η περίπτωση της Ελληνικής υπαίθρου».

Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής) στο 2ο ΕΤΕΘ του Περάματος Γέρας (11/2001-8/2003). Από το 2003, έχοντας κάνει έναρξη επαγγέλματος ως "ερευνητής-μελετητής αγροτικής ανάπτυξης", εργάστηκε στο πρόγραμμα ΕQUAL «Νέα Επιχειρηματικότητα για το Βόρειο Αιγαίο» (ως συντονιστής των Εμψυχωτών Επιχειρηματικότητας), στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), υπήρξε συνεργάτης στο Γραφείο Διαμεσολάβησης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βοηθός διδασκαλίας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.α. 

Σήμερα απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας και επιστημονικός σύμβουλος. 

Κατά την περίοδο 11/2010-4/2005, υπήρξε βασικός ερευνητής (11/2010-4/2015) στο ερευνητικό επιστημονικό πρόγραμμα VOLANTE (Visions of Land Use Transitions in Europe - http://www.volante-project.eu/) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7) της ΕΕ που είχε να κάνει με την επίδραση των πολιτικών στις χρήσεις γης και στο τοπίο. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στόχευε να παράσχει προτάσεις αειφόρου διαχείρισης φυσικών και ανθρωπογενών πόρων στους φορείς διαχείρισης, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης και εκπαιδευτικά εργαστήρια και, μεταξύ άλλων, έχει πιστοποιηθεί ως «Ειδικός Σύμβουλος Τοπικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας» από Ε.Ε. και Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Επίσης, ήταν μέλος Οργανωτικής Επιτροπής δυο Διεθνών Θερινών Σχολείων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα το τοπίο και τις χρήσεις γης (2012 και 2013), μέλος επιτροπής διοργάνωσης ημερίδων, αλλά και σχεδιαστής και συντονιστής εορτών/εκδηλώσεων αγροτουρισμού, τέχνης και εναλλακτικών δραστηριοτήτων που είχαν ως στόχο την ανάδειξη της λεσβιακής υπαίθρου και την ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας (1η Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο, Γιορτή της Λεσβιακής Υπαίθρου στα Πάμφιλα, 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ «Λαδιού & Ελιάς» στην Αθήνα - όπου η Λέσβος κατέκτησε το 1ο βραβείο).


Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση/ανάπτυξη της υπαίθρου (προτάσεις αειφόρου διαχείρισης φυσικών και ανθρωπογενών πόρων) και την προστασία, τη διαχείριση και το σχεδιασμό του τοπίου/περιβάλλοντος. Ειδικότερα, τον ενδιαφέρουν η διερεύνηση των αντιλήψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών προς το τοπίο/περιβάλλον, η διαμόρφωση της χωρικής/τοπιακής συνείδησης, η εννοιολόγηση του τοπίου (π.χ. αξιώματα τοπίου), τα σύμβολα/αξίες του τοπίου, η ιστορία του τοπίου, η σχέση τοπίου και ανάπτυξης (π.χ. τοπίο και ανεμογεννήτριες, τοπίο και τοπικά προϊόντα/ποικιλίες), η τοπική επιχειρηματικότητα στον αγροτικό χώρο, η εδαφική ανάπτυξη, τα οικομουσεία, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και γενικά διάφορα θέματα που αφορούν στη σχέση ανθρώπου-τοπίου, με μια χωρική έμφαση στο αγροτικό τοπίο

Σήμερα είναι μέλος επιστημονικών οργανισμών όπως του Permanent European Conference for the Study of the Rural Landscape και του Landscape Research Group, της Ένωσης Ελλήνων Γεωγράφων, εκτελεί χρέη Προέδρου στον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Παμφίλων και είναι ενεργό μέλος σε διάφορες κινήσεις πολιτών με περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτισμική δράση.

---------

Vangelis Pavlis was born and grown up in Lesvos Island, Greece. He studied Geography at Coventry University (UK) and holds the degree BSc “Countryside Change and Management” (1997-2000) and the postgraduate degree MSc “Rural Change” (2000-2001) in Rural Geography. He got his Ph.D in Geography at the University of the Aegean (Greece) with honors. Much of his work is --or is going to be-- published in academic journals, in books and has been announced in conferences.

His doctoral dissertation explored the impact of space on human conscience and the development of landscape conscience (PhD Thesis: “Towards a geographical approach of spatial conscience and application to landscape: Τhe case of the Greek countryside”, 2006-2012).

He has worked in projects such as EQUAL (Innovative Entrepreneurship for the North Aegean), Agricultural Development and Reform of the Countryside 2000-2006, Liaison Office of Research Unit of the University of the Aegean, as teaching assistant in undergraduate and postgraduate courses of Geography Department of the University of the Aegean, etc. His last recently worked as a senior researcher (11/2010-3/2015) on the impact of policy on the European landscape and land use in the FP7 EU research project VOLANTE (“Visions Of LANd use Transitions in Europe” - http://www.volante-project.eu/). Today he is a self-employed scientific consultant.

He was a member of steering/organizing committee of Aegean University's Summer School concerning landscape and land uses issues, he was the founder/organizer of agrotourism festivals, aiming at rural development and helping local enterpreneurship. 

Research interests include issues regarding rural management/development (sustainable development of natural and human assets) and protection, management and planning of landscape/environment. Specifically, the study of perceptions, emotions and behaviours towards the landscape/environment; spatial/landscape conscience; landscape symbols/values; landscape conceptualization (e.g. landscape axioms); landscape history; landscape and wind turbines; landscape and local products; local enteurpreneurship in the countryside; territorial development; ecomuseums; small-scale tourism (alternative forms of tourism) and generally various issues regarding human-landscape interrelationships, with a spatial emphasis on rural landscape. 

He is a member of Permanent European Conference for the Study of the Rural Landscape, of Landscape Research Group, of the Geographers Association of Greece and also an active member of ecological and other groups and societies.

Αναλυτικό Βιογραφικό (ΕΝ): http://gr.linkedin.com/in/epavlis

------------------

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ

- Επειδή, έχω βαρεθεί την ανούσια συνθηματολογία, την απραξία, τον λαϊκισμό και την υποκρισία.

- Επειδή, στόχος μας ΔΕΝ πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας διάδοχης κατάστασης που απλά θα έχει διαφορετικό λογότυπο.

- Επειδή, στόχος μας πρέπει να είναι η ουσιαστική Ανάπτυξη/ Δημιουργία:
·        βελτίωση βασικών υποδομών,
·        καταγραφή και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας,
·        αναδιοργάνωση διαφόρων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη,
·        ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος,
·        καλύτερη προώθηση λεσβιακών προϊόντων,
·        ενδυνάμωση τοπικής επιχειρηματικότητας,
·        ανάπτυξη σύνθετου ή/και ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος, 
·        ορθή διαχείριση αποβλήτων βιομηχανίας και απορριμμάτων,
·        προστασία και σχεδιασμός τοπίου/ περιβάλλοντος,
·        αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
·        ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την έρευνα και την καινοτομία προς δημιουργία θέσεων απασχόλησης και προς αναβάθμιση της ποιότητας ζωής,
·        και άλλα πολλά,

τα οποία επιτυγχάνονται μόνο μέσω σοβαρής, οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας.

- Επειδή, ΕΜΕΙΣ είμαστε Ελεύθεροι Άνθρωποι με δική μας Βούληση.

- Και επειδή, Πατρίδα μας είναι η Λέσβος.


ΔΕΝ πρέπει να αφήσουμε, για ακόμη μια φορά, τα πράγματα στην τύχη τους…

Ας μαζευτούμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι στο διαδίκτυο. Και ας παραμείνουν μακριά οι "επαγγελματίες"… 

Το μέλλον ανήκει στους Νέους. Μα κυρίως, το μέλλον ανήκει στους Νέους Μαχητές... Επιπλέον, τα πάντα απαιτούν Οργάνωση και Σχεδιασμό. Και σε αυτήν την προσπάθεια ΚΑΝΕΝΑΣ δεν περισσεύει.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε: στο τέλος, θα έχουμε αυτό που αξίζουμε.


ΚΑΝΕΝΑΣ λοιπόν δεν πρέπει να διώξει τις ευθύνες από πάνω του. Κανένας μην λείψει από την συλλογική προσπάθεια. Γιατί ΟΛΟΙ μπορούν να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΛΕΣΒΟΣ!