Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Νέα αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για την αδικαιολόγητη ανοχή και σύμπραξη της Πολιτείας εις βάρος κατοίκων & περιβάλλοντος

 Φωτογραφία (περιόδου 2008) του πεπαλαιωμένου πυρηνελαιουργείου-σαπωνοποιείου που συνεχίζει να λειτουργεί στα Πάμφιλα και του οποίου την λειτουργία βιώνουν εκατοντάδες κάτοικοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΜΦΙΛΩΝ

ΠΡΟΣ: Συνήγορο του Πολίτη
Αρ. Υπόθεσης: 10279/25.6.2007

Επανερχόμαστε με νέα αναφορά μας για την υπόθεση των οχλουσών μονάδων που λειτουργούν στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Παμφίλων του πρώην Δήμου Μυτιλήνης (νυν Δημοτική Κοινότητα Παμφίλων του Δήμου Λέσβου) εις βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Σας προσκομίζουμε τα απαραίτητα έγγραφα που έχουμε καταθέσει ενώπιον αρμοδίων Υπουργών, Τομεαρχών, Προϊσταμένων διαφόρων Διευθύνσεων, Ελληνικής Δικαιοσύνης, πληθώρας αρμοδίων αυτοδιοικητικών, κλπ., το περιεχόμενο των οποίων σας καλούμε να διερευνήσετε και να ενεργήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι:
α) Ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί το αρμόδιο ΚΕΠΠΕ την συγκρότηση του οποίου έχετε ζητήσει σε προηγούμενα έγγραφά σας προς τις αρμόδιες αρχές (υπ. αριθ. 10279.1/20.12.2007 και την 10279.2/5.8.2008)
β) Ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν η απόσταση των μονάδων (μέσης και υψηλής όχλησης) από τα όρια των οικισμών είναι η επιτρεπόμενη από τον νόμο (η ΕΑΣΛ απέχει 291μ από το Δ.Δ. Παμφίλων, η BP απέχει 480μ από το Δ.Δ. Παμφίλων και 425 από το Δ.Δ. Παναγιούδας και η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ απέχει 270μ από το Δ.Δ. Παναγιούδας - δηλαδή σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αποστάσεις μικρότερες των 500μ).
γ) Σύμφωνα με πληροφόρησή μας και παρά τις κείμενες διατάξεις, ποτέ δεν επιβλήθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις από τις τοπικές υπηρεσίες προς τις (διαπιστωμένως) παρανομούσες μονάδες, πέρα από μια προσωρινή σφράγιση ενός έτους που επιβλήθηκε μόνο στο πυρηνελαιουργείο στην ΕΑΣΛ λόγω των συνεχιζόμενων καταγγελιών των κατοίκων (συγκεντρώθηκαν 618 υπογραφές που ζητάνε την απομάκρυνσή τους).
δ) Δεν έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της ΕΑΣΛ όπως έχετε ζητήσει, παρόλο που έκτοτε έχει αποδειχτεί πλειστάκις ότι οι περιβαλλοντικοί όροι δεν τηρούνται και που βεβαιώνεται από αρμόδιες υπηρεσίες (με ό,τι συνεπάγεται για τους κατοίκους και το περιβάλλον), και παρόλο που την 22.11.2008 κατά τη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς που προκλήθηκε στις αποθήκες του πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣΛ κινδύνεψε όλο το χωριό Πάμφιλα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή.
ε) Το διάστημα που στερούνταν εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, το πυρηνελαιουργείο-σαπωνοποιείο της ΕΑΣΛ λειτουργούσε χωρίς άδεια όπως έχουμε καταγγείλει, όπως έκανε και την περίοδο 18.1.2006 έως 30.5.2007, κάτι που επίσης έχουμε καταγγείλει.
Κατόπιν των παραπάνω, η Δ/νση Ανάπτυξης πρέπει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΕΑΣΛ και η Δ/νση ΠΕΧΩ να μην προχωρήσει αδικαιολογήτως σε νέα έγκριση των Π.Ο., όπως έχουμε τεκμηριώσει στα σχετικά έγγραφά μας που έχουν κατατεθεί και τα οποία σας προσκομίζουμε. Παρά τα όσα παραπάνω αναφέρουμε και παρά τα όσα αναφέρουμε σε όλα τα έγγραφά μας, όλες οι οχλούσες εγκαταστάσεις της παραλίας Παμφίλων συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά εις βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος με την αδικαιολόγητη ανοχή, αλλά και σύμπραξη της επίσημης Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου