Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το Καλωσόρισμα της Άνοιξης

21 Μαρτίου: Εαρινή Ισημερία, η πρώτη μέρα της Άνοιξης. Ο μήνας Μάρτιος παίρνει το όνομά του από τον θεό του πολέμου Mars (Άρη) γενάρχη των Ρωμαίων, πατέρα του Ρέμου και του Ρωμύλου, ιδρυτών της Αιώνιας Πόλης.


Ο μήνας απεικονίζεται ως άνδρας με δέρμα λύκαινας (από τη ρίζα λυκ- που σημαίνει φως), όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Από την άλλη, η εποχή απεικονίζεται συνήθως ως νεαρή και όμορφη γυναίκα που συμβολίζει τη γονιμότητα και την καρποφορία. Την άνοιξη που της νεράιδας το άρωμα πλανιέται στον αγέρα. Την άνοιξη που λάμπουν τα φύλλα των αγρών… Ήλιος και μουσική, αλλά και γονιμότητα και αναγέννηση: η τέλεια συζυγία. Είναι τότε που διασταυρώνονται οι κόσμοι, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια… κέφι, τραγούδια και χαρά. Τότε που (επανα)γεννάται και εμφανίζεται καθάριο το Genius Loci, το «πνεύμα του τόπου» των Ρωμαίων, παίρνοντας διάφορες μορφές. Τον Μάρτιο, που ανθίζει η γη ολάκερη, κηρύσσεται πόλεμος αιώνιος… ενάντια στην Εντροπία. Και "ασπιδοφόρος ο ήλιος ανεβαίνει πολεμώντας", όπως μαρτυρά ο Σεφέρης.

                     

Sir Lawrence Alma-Tadema "Spring"


Στην πόλη μας, τη Μυτιλήνη, μετά από πολύ καιρό, η Άνοιξη καλωσορίζεται με μουσική, με κρασί και με λουλούδια… με παρέες πολιτών στους δρόμους που έρχονται να γιορτάσουν ΜΑΖΙ τον ερχομό της, όπως τον παλιό καιρό… Τότε που ο τόπος αναπαράγονταν και αναγεννιόνταν μέσω της μουσικής, της εορτής και της συμμετοχής. Οι παιδικές αναμνήσεις οικείων τόπων και τοπίων, πλημμυρισμένων από ήχους, μελωδίες, συναισθήματα, χρώματα, αρώματα και ζωή, πάντα τέτοια περίοδο έρχονται στη μνήμη. Συναντάνε νεότερες όμορφες εμπειρίες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προάγουν τη συμμετοχική δράση και συλλογική έκφραση των πολιτών, μη έχοντας χάσει την κοινωνικότητα, τη ζωντάνια και τη ζεστασιά τους.

Αντιγράφοντας από τον ιστότοπο των aeolistas που διοργανώνουν την εν λόγω εκδήλωση:

«Που αποσκοπούμε: Σκοπός μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η συνεισφορά μας σε μια ορθότερη διαχείριση του περιβάλλοντος και του τοπίου, κάτι που γενικότερα θα βοηθούσε στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του Λέσβιου πολίτη με τον χώρο του […]. […]Είμαστε εδώ για δράσουμε. Διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, να μη χάσουμε ο ένας τον άλλο […]. Σύνθημά μας: "Η πόλη είμαστε εμείς. Μια παρέα από όλους εμάς για την πόλη μας."

Άραγε υπάρχουν ακόμη αποθέματα για να πολεμήσουμε τις δυνάμεις της Εντροπίας; Άγνωστες οι βουλές και οι δυνάμεις των τόπων… Οι δυνάμεις εκείνες που δημιουργούν οι σχέσεις ανθρώπου και χώρου... Οι δυνάμεις που χάνονται στο χρόνο...


Το άγαλμα του θεού: ένα από τα ομορφότερα του Άρη, που παρουσιάζει εξευγενισμένη τη μορφή του θεού, με εμφανείς καταβολές από αναπαραστάσεις του Απόλλωνα-'Ηλιου.
Ο πίνακας και οι λεπτομέρειες: "Spring" του μοναδικού Sir Lawrence Alma-Tadema
Το άγαλμα της Νίκης: μια μορφή/αναπαράσταση του λεσβιακού genius loci;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου