Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Το μήνυμα της εξέλιξης, η στάση και ο ρόλος της ηγεσίας

Χθες, με αφορμή την Ώρα τη Γης, κάποιοι συμπολίτες μας διοργάνωσαν μια μεγάλη βόλτα με ποδήλατα εντός της πόλης της Μυτιλήνης, δείχνοντας ότι προτίθενται και ότι μπορούν να οδηγήσουν τις εξελίξεις. Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να περάσουν πολλαπλά μηνύματα για την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, την ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικού τρόπου μεταφοράς, την ανάγκη συνδυασμού άθλησης-μετακίνησης και γενικότερα την ανάγκη βελτιστοποίησης της σχέσης ανθρώπου και πόλης.


Επίσης, μια μεγάλη μερίδα συνειδητοποιημένων πολιτών της Λέσβου συμμετείχαν στη συμβολική κίνηση προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, κατεβάζοντας όλους τους διακόπτες για μια ώρα, εκδηλώνοντας έτσι την επιδοκιμασία τους σε ανάλογες εξελίξεις ή/και εκφράζοντας εμπράκτως τη βούλησή τους να λάβουν μέρος σε αυτές.

Όμως, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, όχι μόνο δεν έδειξαν την παραμικρή πρόθεση να οδηγήσουν τις εξελίξεις, αλλά ούτε καν διάθεση (παθητικής) συμμετοχής, αφού όλα τα δημόσια κτίρια παρέμειναν φωτισμένα σε αντίθεση με το μήνυμα της ημέρας. Όταν λοιπόν η Πολιτεία, δια των εκπροσώπων της, στέκεται αμέτοχη, μη μπορώντας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις (ούτε με ενεργητικό, αλλά ούτε με παθητικό τρόπο) που επιτάσσουν οι ανάγκες της εποχής, τότε σαφώς και υπάρχει πρόβλημα…


Το παραπάνω γεγονός είναι ενδεικτικό της κατάστασης που σήμερα επικρατεί σε πολλά επίπεδα… Το (σύνθετο) πρόβλημα δεν υπάρχει σε μια «απρόσωπη Πολιτεία», αλλά στους προσωποποιημένους εκπροσώπους αυτής που, κάθε φορά εκ των πραγμάτων (πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις), από το μικρότερο θέμα μέχρι το μεγαλύτερο, αποδεικνύονται άνθρωποι αμφιβόλων διοικητικών προσόντων και κατώτεροι των περιστάσεων… από τους οποίους οι (υγιείς) πολίτες κάποια στιγμή οφείλουν να βρουν τρόπους για να ζητήσουν τον λόγο… διότι η συλλογική υπευθυνότητα των πολιτών διαμορφώνει το πρόσωπο της ηγεσίας και το αντίστροφο.

Ποιος όμως μπορεί να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια; Και ποιοι διατίθενται να αναλάβουν δράση; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθορίσει την πορεία εξέλιξης της κοινωνίας μας.

Dante Gabriel Rossetti "Aspecta Medusa" 

Οι φωτογραφίες: Από την ποδηλατοδρομία της 26ης Μαρτίου που διοργανώθηκε επιτυχώς από τους Ποδηλάτες της Μυτιλήνης και τους Aeolistas.
Ο πίνακας: Προσωπική επιλογή εικαστικής αναπαράστασης της "Αλήθειας" ως Γυναίκας που πετρώνει με το βλέμμα (Μέδουσας... όχι όμως αποκρουστικής, άλλα όμορφης, ευγενικής και ποθητής) από το χέρι και την ψυχή του μεγάλου ζωγράφου Rossetti, διατηρώντας πολλά κοινά στοιχεία με την περίφημη "La Belle Dame Sans Merci" του Keats, Waterhouse, Hughes, Dicksee, κλπ. Ωστόσο, η προέλευσή τους είναι διαφορετική... παραμένοντας, σε κάθε περίπτωση, ικανή να οδηγήσει το ξίφος στον προορισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου