Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στη Λέσβο

Ένα παλιό όμορφο αφιέρωμα: "Λέσβος, ένα πανάρχαιο νησί"

http://wwk.kathimerini.gr/kath/7days/1994/10/30101994.pdf 

Sir Lawrence Alma-Tadema (1880) «Σαπφώ και Αλκαίος»

Φυλάξτε το στο αρχείο σας...

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Το βραβείο, οι εθελοντές και η ανάγκη αλλαγής

Στις 8 Οκτωβρίου 2011, η Λέσβος ήταν ανάμεσα στις 13 περιοχές της Ελλάδας που βραβεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών, διότι: α) φέτος κέρδισε 12 Γαλάζιες Σημαίες, β) έχει 50% των τουριστικών εκτάσεων σε περιοχές Natura 2000 και γ) οι παραλίες της έχουν διατηρήσει το φυσικό τους κάλλος σε ποσοστό 70% στο πέρασμα του χρόνου. Στην αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν 30 δείκτες, κάθε ένας από τους οποίους αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή πτυχή της αειφορίας, όπως είναι το καθαρό περιβάλλον, η φύση και η πολιτιστική κληρονομιά που δεν έχει επηρεαστεί.



Αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν ότι το γεγονός αυτό και συγκεκριμένα το α' και το γ' οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στους εθελοντές, λόγω της οργάνωσης του καθαρισμού βυθών και παραλιών (είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει υπηρεσία καθαρισμού βυθών και φανερό ότι αρκετές αρμόδιες υπηρεσίες υπολειτουργούν), λόγω της συμμετοχής τους σε κατασβέσεις πυρκαγιών, λόγω της διενέργειας πυρασφάλειας σε ζώνες κινδύνου, λόγω των ποικίλων δράσεών τους που αποσκοπούν στην προστασία περιβάλλοντος και τοπίου, κλπ. Κανένας όμως δεν βγήκε να το δηλώσει, αποδίδοντας τα εύσημα, τα οποία μοιράζονται σε «ατσαλάκωτους» ανθρώπους των γραφείων, αμφιβόλων προσόντων και ικανοτήτων συντονισμού…


Όπως και να έχει όμως, ο αριθμός των εθελοντών ολοένα και αυξάνεται, διότι οι ίδιοι φροντίζουν γι’ αυτό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη η (έστω μερική) αλλαγή νοοτροπίας/ κουλτούρας. Οι εθελοντές προσπαθούν να φέρουν τον πολίτη ξανά κοντά στην Πολιτεία και το αντίστροφο, μέσω της συμμετοχής. Ο δήμος, η πλειοψηφία των (λαλίστατων) αιρετών εκπροσώπων της τοπικής μας κοινωνίας και αρκετά στελέχη της δημόσιας διοίκησης που κατέχουν πόστα ευθύνης, δεν δείχνουν να προβληματίζονται ιδιαίτερα με αυτή την ανάγκη αλλαγής. Αντιθέτως, μάλιστα, αρκετές φορές επιδεικνύουν αρνητική συμπεριφορά στους «ενοχλητικούς» εθελοντές που τους «πιέζουν»… να κάνουν τη δουλειά τους (η οποία δεν γίνεται σωστά, όπως δείχνουν τα πράγματα και φαίνεται εκ του αποτελέσματος), αντί να ακούσουν, να συνεργαστούν ή ακόμα και να τους συμπεριλάβουν με σεβασμό στην όποια προσπάθειά τους.


Πότε λοιπόν θα αρχίσει να μας προβληματίζει σε ουσιαστικό επίπεδο η προσφορά, η αποδοτικότητα και αυτή η κυρίαρχη νοοτροπία/ κουλτούρα των αιρετών και των διορισμένων που, εν τέλει, αμείβονται από όλους εμάς; Μη μείνετε στις σκέψεις, στις ευχές ή στη μετάθεση ευθυνών. Ιδού η Ρόδος...

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κοινοποίηση δράσεων Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων μας ενημερώνει για τις δράσεις του.

Απρίλιος-Μάιος

Αιτήματα προς αρμόδιους φορείς
  • Αίτημα τοποθέτησης κωδώνων ανακύκλωσης και αίτημα αποκατάστασης λαμπών/στύλων ηλεκτροφωτισμού σε Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
    (το αίτημα: http://lesvos-activism.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html)
Η απάντηση ήρθε 4 μήνες μετά (με το έγγραφο υπ’ αριθ. πρωτ. 3161/16-8-2011) εγκρίνοντας την αποκατάσταση λαμπών/ στύλων ηλεκτροφωτισμού, αλλά όχι της τοποθέτησης κωδώνων ανακύκλωσης μέχρι να υλοποιηθεί η υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ ΔΕΔΑΠΑΛ και Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα…

  • Αίτημα αποκατάστασης φθορών δημόσιας περιουσίας στο πάρκο της παραλίας και βελτίωσης υπηρεσιών καθαριότητας στη Δημοτική Κοινότητα Παμφίλων (το αίτημα: http://lesvos-activism.blogspot.com/2011/10/blog-post.html)     

    Ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από τον Δήμο Λέσβου.

    • Καταγγελία σε Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και κατάθεση φωτογραφιών με ποσότητες ελαιοπυρήνας βρίσκονται εκτεθειμένες σε μη στεγασμένο χώρο, κατά παράβαση της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και της κείμενης νομοθεσίας.


    Η Διεύθυνση Υγείας παρέπεμψε το θέμα σε άλλη υπηρεσία (στη Διεύθυνση Ανάπτυξης), από την οποία δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση. Η καθυστέρηση/κωλυσιεργία των υπηρεσιών (που έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως) είναι εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και αναμένεται να αποδοθούν ευθύνες, καθότι για την υπόθεση αυτή έχει οριστεί δικάσιμος (ήδη υπήρξε μια αναβολή).

    Ιούνιος  - Ιούλιος - Α ύγουστος

    Εθελοντές του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων και ενεργοί πολίτες ανέλαβαν την περιποίηση/ ευπρεπισμό της παραλίας Παμφίλων.

    1η δράση: πάρκο-παιδική χαρά
    • συλλογή σκουπιδιών, σκορπισμένων γυαλιών, σπασμένων μαρμάρων και άχρηστων αντικειμένων,
    • κόψιμο χόρτων,
    • ξύσιμο και βάψιμο δεκάδων παγκακιών, μεταλλικών κάδων, μεταλλικών κάγκελων και οργάνων παιδικής χαράς
             
            

    ΠΡΙΝ
    ΜΕΤΑ
    2η δράση – ευρύτερη παραλία:
    • ξύσιμο και βάψιμο δεκάδων παγκακίων της παραλίας (στη διαδρομή από το πάρκο μέχρι το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου)
    • κατασκευή πέτρινου τείχους/ επέκτασης κατά μήκος της παραλίας προς παροχή προστασίας από κύματα, προς διευκόλυνση πρόσβασης λουομένων και προς αντιμετώπιση διάβρωσης.
    3η δράση – Άγιος Νικόλαος
    • συλλογή σκουπιδιών εντός του αύλειου χώρου
    • ξύσιμο και βάψιμο παγκακιών, κεντρικής και πίσω πόρτας, κάγκελων, όλων των καθισμάτων,  μεταλλικού πλαισίου εκθέσεων και καμπαναριού τα οποία ήταν σκουριασμένα, ξεφλουδισμένα και σε κακή κατάσταση
    Επισκέψεις σε αρμόδιους φορείς για θέματα των Παμφίλων
    Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε αρμόδιους φορείς που αφορούσαν:
    - τη λειτουργία οχλουσών εγκαταστάσεων παραλίας Παμφίλων (προσκομίστηκαν όλα τα νεότερα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκη)
    -  την αξιοποίηση των "κελιών" (μεγάλο παραδοσιακό κτίριο) της Εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας (ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χαλκιώτης μας ενημέρωσε για την αδυναμία χρηματοδότησης του έργου από την Γραμματεία και την αδυναμία εκπόνησης μελέτης από αρχιτέκτονα της Γραμματείας λόγω φόρτου εργασίας και άλλων υποχρεώσεων)

    Διοργάνωση Γενικής Συνέλευσης κατοίκων των Παμφίλων
    Στις 19 Αυγούστου 2011, με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Παμφίλων και του Συλλόγου Παμφλιωτών Αθήνας, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση κατοίκων με σκοπό μια πρώτη προσέγγιση των κοινών και βασικών προβλημάτων των κατοίκων Παμφίλων στην αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να δοθεί προτεραιότητα,
    1. Απομάκρυνση οχλουσών εγκαταστάσεων παραλίας.
    2. Ανάγκη άμεσης συνέχισης του έργου του βιολογικού καθαρισμού.
    3. Άμεση εξασφάλιση επαρκών υποδομών και υπηρεσιών καθαριότητας.
    4. Δημιουργία χώρων στάθμευσης εντός του χωριού.
    5. Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου.
    6. Αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των κελιών της Εκκλησίας.
    7. Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου, συντήρηση και επέκταση των αποδυτηρίων.
    8. Ανάπλαση και ευπρεπισμός πλατείας χωριού και κεντρικών οδών, και δημιουργία χώρων πρασίνου.
    9. Εξέταση της περίπτωσης του Γυμνασίου Παμφίλων.

    Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος
    Συμμετοχή σε ποινικές δίκες για τις οχλούσες εγκαταστάσεις της παραλίας

    • 26-9-2011: Εμφάνιση μελών του συλλόγου στο Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ποινική δίκη εις βάρος της ΕΑΣΛ (ανεβλήθη κατόπιν αίτησης της ΕΑΣΛ)
    • 27-9-2011: Εμφάνιση μελών του συλλόγου στο Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ποινική δίκη εις βάρος της ΕΑΣΛ (ανεβλήθη κατόπιν αίτησης της ΕΑΣΛ)
    • 4-10-2011: Κατάθεση μελών του συλλόγου στο Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ποινική δίκη εις βάρος της ΕΑΣΛ και άσκηση πολιτικής αγωγής
    • 11-10-2011: Κατάθεση μελών του συλλόγου στο Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ποινική δίκη εις βάρος της ΕΑΣΛ
    • 24-11-2011: Κατάθεση μελών του συλλόγου στο Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε ποινική δίκη εις βάρος της ΕΑΣΛ



    Ήδη υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις και έχουν υποβληθεί χρηματικά πρόστιμα, όπως γράφτηκε και στον τοπικό τύπο. Αναμένεται να ασκηθούν εφέσεις. Οι ποινικές δίκες, που είναι αρκετές, συνεχίζονται και τα μέλη του συλλόγου βρίσκονται στις επάλξεις...


    Το αίτημα αποκατάστασης φθορών δημόσιας περιουσίας...[παραμένει αναπάντητο]

    Σχόλιο: Το παρακάτω έγγραφο αφορά ζητήματα που απασχολούν την Πολιτεία και τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε συγκεκριμένες ενέργειες εθελοντών πολιτών που αποφάσισαν εμπράκτως να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Για να ολοκληρωθεί όμως η παρέμβασή τους απαιτείται η σύμπραξη του Δήμου Λέσβου, όπως περιγράφεται αναλυτικά. Το έγγραφο κατατέθηκε στις 23 Μαΐου 2011. Μέχρι σήμερα (5 μήνες μετά) δεν υπάρχει απάντηση, ούτε κανενός είδους επικοινωνία από το δήμο.
     

    Πάμφιλα,   23 / 5 / 2011

    ΠΡΟΣ:  - Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος
      
    - Αντιδήμαρχο Καθαριότητας

    KOIN: Δήμαρχο Λέσβου


    ΘΕΜΑ: Αίτημα αποκατάστασης φθορών δημόσιας περιουσίας στο πάρκο της παραλίας και βελτίωσης υπηρεσιών καθαριότητας στη Δημοτική Κοινότητα Παμφίλων

    Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε α) για την ανάγκη αποκατάστασης των φθορών που έχουν παρουσιαστεί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια  στο πάρκο Παμφίλων και β) για την ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών καθαριότητας για τις οποίες οι πολίτες αποδίδουν δημοτικά τέλη τα οποία, όπως γνωρίζετε, πρέπει να είναι ανταποδοτικά.  Στο παρελθόν, έχουν υποβληθεί γραπτά αιτήματα στο Δήμο Λέσβου. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανταπόκριση.

    Όσον αφορά το πρώτο θέμα, το πάρκο μέχρι πρότινος παρουσίαζε μια τραγική εικόνα εγκατάλειψης, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει εκλείψει. Σας ενημερώνουμε ότι έχουν προκληθεί φθορές από βανδαλισμούς (βλ. σπασμένες λάμπες, σπασμένα μάρμαρα δαπέδου, σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια, βαμμένα και βγαλμένα παγκάκια), ενώ υπάρχουν και φθορές λόγω της παρόδου του χρόνου και της μη ύπαρξης συντήρησης (βλ. σκουριά και σάπισμα ξύλων σε πέργκολα, παγκάκια και όργανα παιδικής χαράς). Παράλληλα, το πρόβλημα ήταν τα χόρτα που είχαν μεγαλώσει υπερβολικά και τα σκουπίδια που υπήρχαν παντού.

    Αναγκαστήκαμε να επιληφθούμε ως σύλλογος/ ενεργοί πολίτες και με δικά μας έξοδα και ώρες εργασίας. Έτσι, ξύσαμε και βάψαμε όλα τα ξύλα και τα σίδερα του πάρκου (δεκάδες παγκάκια, κάδους, κάγκελα, κλπ – υπολείπεται το βάψιμο/ συντήρηση των οργάνων της παιδικής χαράς), μαζέψαμε τα σκουπίδια, τα σκορπισμένα γυαλιά, τα σπασμένα μάρμαρα και τα άχρηστα αντικείμενα, κόψαμε με μηχανήματα αλλά και με τα χέρια τα χόρτα, κλπ., τα οποία καθιστούσαν το πάρκο μη λειτουργικό και μη επισκέψιμο. Φροντίσαμε να το πράξουμε πριν τη θερινή περίοδο για ευνόητους λόγους. Έτσι, από τον Δήμο Λέσβου, αιτούμαστε:
    1. την αντικατάσταση των δεκάδων σπασμένων λαμπών, 
    2. τη βαφή της σκουριασμένης πέργκολας (λόγω μεγάλης επιφάνειας και ύψους),
    3. την αποκατάσταση των σειρών μαρμάρων του δαπέδου, και
    4. την τοποθέτηση και τον έλεγχο των ποτιστικών για αυτόματο πότισμα (ήδη υπάρχουν κάποια), καθώς θα προβούμε σε δεντροφύτευση του πάρκου.

    Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της καθαριότητας, το πρόβλημα της δυσοσμίας και της απαράδεκτης εικόνας, ειδικά του θερινούς μήνες, είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε (μπορούμε να θέσουμε υπόψη σας πολλές φωτογραφίες και φυσικά μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτοψίες). Ως εκ τούτου, αιτούμαστε:
    1.       πλύσιμο κάδων σε τακτά χρονικά διαστήματα (εδώ και χρόνια οι κάδοι δεν πλένονται, γι’ αυτό κανένας κάτοικος δεν τους αποδέχεται έξω από την πόρτα του),
    2.       χορηγία περισσότερων κάδων και ανακατανομή τους, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, και φυσικά
    3.       τη μίσθωση περισσότερων ατόμων που θα αναλάβουν την καθαριότητα των δημοσίων χώρων στα Πάμφιλα, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη έκταση και τον μεγάλο πληθυσμό (άνω των 1.300 κατοίκων) της δημοτικής μας κοινότητας (δεδομένου του ότι τώρα υπάρχει μόνο ένας συμβασιούχος εργάτης καθαριότητας που εργάζεται παράλληλα και στην Παναγιούδα …και κάποιες φορές μάλιστα την ζητάνε και στη Μυτιλήνη!).

    Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο χορηγίας ατομικών (οικογενειακών) κάδων σε επιλεγμένες περιοχές/ γειτονιές, οι οποίοι να βγαίνουν το βράδυ και να μαζεύονται το πρωί από την υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό μπορεί να γίνεται μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα απαιτείται πλύσιμο, ούτε θα υπάρχουν προβλήματα φθορών, αφού ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι υπεύθυνος για τον κάδο του (έχει κατατεθεί σχετική πρόταση στο δήμο).

    Ως περιβαλλοντικός σύλλογος και ενεργοί πολίτες, εμείς προσφερόμαστε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στα εξής:
    ·         στη δεντροφύτευση του πάρκου της παραλίας (αφού συμβουλευτούμε τον γεωπόνο του Δήμου) και στην εποπτεία αυτού,
    ·         στο βάψιμο/ συντήρηση των οργάνων της παιδικής χαράς του πάρκου της παραλίας,
    ·         στην ανακατανομή και τοποθέτηση των κάδων και ενημέρωση των δημοτών,
    ·         στον ορισμό σημείων τοποθέτησης κλαδιών, χόρτων και ογκωδών αντικειμένων (προς αποσυμφόρηση των κάδων απορριμμάτων και των σημείων που βρίσκονται αυτοί),
    ·         σε ενέργειες ανακύκλωσης (που θα οδηγήσει σε μείωση του όγκου των απορριμμάτων – ήδη έχουμε απευθυνθεί στο Λιμενικό Ταμείο).
     
    Αναμένουμε τις ενέργειές σας και βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας για καλή συνεργασία.