Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το αίτημα αποκατάστασης φθορών δημόσιας περιουσίας...[παραμένει αναπάντητο]

Σχόλιο: Το παρακάτω έγγραφο αφορά ζητήματα που απασχολούν την Πολιτεία και τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε συγκεκριμένες ενέργειες εθελοντών πολιτών που αποφάσισαν εμπράκτως να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Για να ολοκληρωθεί όμως η παρέμβασή τους απαιτείται η σύμπραξη του Δήμου Λέσβου, όπως περιγράφεται αναλυτικά. Το έγγραφο κατατέθηκε στις 23 Μαΐου 2011. Μέχρι σήμερα (5 μήνες μετά) δεν υπάρχει απάντηση, ούτε κανενός είδους επικοινωνία από το δήμο.
 

Πάμφιλα,   23 / 5 / 2011

ΠΡΟΣ:  - Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος
  
- Αντιδήμαρχο Καθαριότητας

KOIN: Δήμαρχο Λέσβου


ΘΕΜΑ: Αίτημα αποκατάστασης φθορών δημόσιας περιουσίας στο πάρκο της παραλίας και βελτίωσης υπηρεσιών καθαριότητας στη Δημοτική Κοινότητα Παμφίλων

Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε α) για την ανάγκη αποκατάστασης των φθορών που έχουν παρουσιαστεί εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια  στο πάρκο Παμφίλων και β) για την ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών καθαριότητας για τις οποίες οι πολίτες αποδίδουν δημοτικά τέλη τα οποία, όπως γνωρίζετε, πρέπει να είναι ανταποδοτικά.  Στο παρελθόν, έχουν υποβληθεί γραπτά αιτήματα στο Δήμο Λέσβου. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, το πάρκο μέχρι πρότινος παρουσίαζε μια τραγική εικόνα εγκατάλειψης, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει εκλείψει. Σας ενημερώνουμε ότι έχουν προκληθεί φθορές από βανδαλισμούς (βλ. σπασμένες λάμπες, σπασμένα μάρμαρα δαπέδου, σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια, βαμμένα και βγαλμένα παγκάκια), ενώ υπάρχουν και φθορές λόγω της παρόδου του χρόνου και της μη ύπαρξης συντήρησης (βλ. σκουριά και σάπισμα ξύλων σε πέργκολα, παγκάκια και όργανα παιδικής χαράς). Παράλληλα, το πρόβλημα ήταν τα χόρτα που είχαν μεγαλώσει υπερβολικά και τα σκουπίδια που υπήρχαν παντού.

Αναγκαστήκαμε να επιληφθούμε ως σύλλογος/ ενεργοί πολίτες και με δικά μας έξοδα και ώρες εργασίας. Έτσι, ξύσαμε και βάψαμε όλα τα ξύλα και τα σίδερα του πάρκου (δεκάδες παγκάκια, κάδους, κάγκελα, κλπ – υπολείπεται το βάψιμο/ συντήρηση των οργάνων της παιδικής χαράς), μαζέψαμε τα σκουπίδια, τα σκορπισμένα γυαλιά, τα σπασμένα μάρμαρα και τα άχρηστα αντικείμενα, κόψαμε με μηχανήματα αλλά και με τα χέρια τα χόρτα, κλπ., τα οποία καθιστούσαν το πάρκο μη λειτουργικό και μη επισκέψιμο. Φροντίσαμε να το πράξουμε πριν τη θερινή περίοδο για ευνόητους λόγους. Έτσι, από τον Δήμο Λέσβου, αιτούμαστε:
1. την αντικατάσταση των δεκάδων σπασμένων λαμπών, 
2. τη βαφή της σκουριασμένης πέργκολας (λόγω μεγάλης επιφάνειας και ύψους),
3. την αποκατάσταση των σειρών μαρμάρων του δαπέδου, και
4. την τοποθέτηση και τον έλεγχο των ποτιστικών για αυτόματο πότισμα (ήδη υπάρχουν κάποια), καθώς θα προβούμε σε δεντροφύτευση του πάρκου.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της καθαριότητας, το πρόβλημα της δυσοσμίας και της απαράδεκτης εικόνας, ειδικά του θερινούς μήνες, είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε (μπορούμε να θέσουμε υπόψη σας πολλές φωτογραφίες και φυσικά μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτοψίες). Ως εκ τούτου, αιτούμαστε:
1.       πλύσιμο κάδων σε τακτά χρονικά διαστήματα (εδώ και χρόνια οι κάδοι δεν πλένονται, γι’ αυτό κανένας κάτοικος δεν τους αποδέχεται έξω από την πόρτα του),
2.       χορηγία περισσότερων κάδων και ανακατανομή τους, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, και φυσικά
3.       τη μίσθωση περισσότερων ατόμων που θα αναλάβουν την καθαριότητα των δημοσίων χώρων στα Πάμφιλα, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη έκταση και τον μεγάλο πληθυσμό (άνω των 1.300 κατοίκων) της δημοτικής μας κοινότητας (δεδομένου του ότι τώρα υπάρχει μόνο ένας συμβασιούχος εργάτης καθαριότητας που εργάζεται παράλληλα και στην Παναγιούδα …και κάποιες φορές μάλιστα την ζητάνε και στη Μυτιλήνη!).

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο χορηγίας ατομικών (οικογενειακών) κάδων σε επιλεγμένες περιοχές/ γειτονιές, οι οποίοι να βγαίνουν το βράδυ και να μαζεύονται το πρωί από την υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό μπορεί να γίνεται μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα απαιτείται πλύσιμο, ούτε θα υπάρχουν προβλήματα φθορών, αφού ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι υπεύθυνος για τον κάδο του (έχει κατατεθεί σχετική πρόταση στο δήμο).

Ως περιβαλλοντικός σύλλογος και ενεργοί πολίτες, εμείς προσφερόμαστε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στα εξής:
·         στη δεντροφύτευση του πάρκου της παραλίας (αφού συμβουλευτούμε τον γεωπόνο του Δήμου) και στην εποπτεία αυτού,
·         στο βάψιμο/ συντήρηση των οργάνων της παιδικής χαράς του πάρκου της παραλίας,
·         στην ανακατανομή και τοποθέτηση των κάδων και ενημέρωση των δημοτών,
·         στον ορισμό σημείων τοποθέτησης κλαδιών, χόρτων και ογκωδών αντικειμένων (προς αποσυμφόρηση των κάδων απορριμμάτων και των σημείων που βρίσκονται αυτοί),
·         σε ενέργειες ανακύκλωσης (που θα οδηγήσει σε μείωση του όγκου των απορριμμάτων – ήδη έχουμε απευθυνθεί στο Λιμενικό Ταμείο).
 
Αναμένουμε τις ενέργειές σας και βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας για καλή συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου